Filippinska sjuksköterskors lön lägre än vad lagen kräver

Filippinska sjuksköterskors lön lägre än vad lagen kräver
– Lagen om vår lönenivå har funnits sedan 2002, men vi får fortfarande inte ut den lönen, sade Mila Delia Llanes från Filippinerna.

ICN 2015. "Vi ska rikta in oss mer fackligt", säger ordföranden för landets sjuksköterskeorganisation. Efter ICN:s utbildning i ledarskap är hon full av strategier.

På Filippinerna har sjuksköterskornas organisation prioriterat yrkesfrågor framför facklig kamp. Men det är slut på det nu.

Enligt Mila Delia Llanes, ordförande för den filippinska sjuksköterskeorganisationen får sjuksköterskorna – trots fyra års högskoleutbildning – inte ut de 25 000 pesos som de har rätt till.

Lönen, som motsvarar cirka 4 000 svenska kronor i månaden, är lagstadgad sedan 2002, men regeringen inför den inte.

– Vi borde vara skyddade av lagen, men måste i stället fortsätta förhandla, säger Mila Delia Llanes som i veckan deltog på ICN:s internationella sjuksköterskekongress  i Sydkoreas huvudstad Seoul.

Stor organisation

ICN representerar 16 miljoner sjuksköterskor från stora delar av världen. ICN:s ”riksdag” sammanträdde under veckan och lade då upp upp framtida strategier. Mila Delia M Llanes passade på att tacka styrelsen för att hon hade fått gå på ICN:s ledarskapsutbildning i Geneve.

– Jag har blivit strategisk. Vi tränade hårt på att förhandla och föra fram våra åsikter. Jag har doktorerat och var vice ordförande i landets sjuksköterskeorganisation tidigare. Men aldrig innan har jag lärt mig så mycket om att driva på med strategi, sade hon.

Tidigare arbetade den filippinska sjuksköterskeorganisationen bara för medlemmarnas intressen. Men nu ser de över hur de ska finansiera stöd till landets övriga sjuksköterskor också.

– Vi behöver kunna hjälp dem, de har samma problem.

Många flyttar utomlands

Många sjuksköterskor väljer att lämna Filippinerna och söka en bättre levnadsstandard i andra länder, framför allt USA och Australien. De är attraktiva där för att de kan engelska.

På ICN:s ledarskapsskola gick sjuksköterskeledare från 27 länder, som USA, Kanada, Indien, Malaysia, Ghana, Seychellerna, Kenya, Tanzania och Pakistan.

– Vi håller fortfarande kontakten och blir starkare som yrkesgrupp av att hålla ihop internationellt och kan förhandla om sjuksköterskornas villkor.

Nu ska hon dela med sig till andra chefssjuksköteterskor och startar en liknande utbildning på Filippinerna.

– Jag vill att andra sjuksköterskor ska få chansen. De ska bli morgondagens kompetenta ledare, sade Mila Delia M Llanes.

ICN vill göra skillnad

  • Tusentals sjuksköterskor från hela världen möttes i Sydkoreas huvudstad Seoul på den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN:s kongress 17-23 juni.
  • Organisationen har som mål att stärka sjuksköterskans roll i alla länder och samarbetar nära med Världshälsoorganisationen, WHO.
  • Fler än 130 länder är medlemmar i ICN.
  • I Sverige delar Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening på medlemskapet.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida