Filosofi

Biologi eller moral — eller bådadera?

10 november 1997

Författare P C Jersild
Titel Darwins ofullbordade
118 sidor
Förlag Bonnier Alba 1997.
Cirkapris 197 kronor
ISBN 91-3451-962-9

Tänk er ett tankehus, skriver författaren och läkaren P C Jersild alldeles i början av boken. På översta våningen är allt välordnat och igenkännbart. Stolar och bord står där de ska, man behöver inte fundera om det är på grund av Newtons tyngdlag eller Einsteins relativitetsteori som vispen faller i golvet när du tappar den. Men en trappa ner är det ingen ordning alls. Toaletten sitter i taket, dubbelsängen är inte större än en tändsticksask, där spisen borde stått hittar du en fåtölj. Och i källarvåningen är det ännu värre; där går tiden baklänges.

Det är, om man tänker efter, inte alltid lätt att veta på vilken av våningarna man befinner sig, är hans slutsats. I sin essäbok, som bygger på sex föreläsningar han höll vid Uppsala universitet förra året, vrider och vänder han på människans natur. Skiljer hon sig från djuren, eller är hon ett bland alla de andra? Har apor en moraluppfattning? Vad är det egentligen som styr medvetandet? Är egenskapen att kunna lära sig ett språk medfödd eller inte? Och varför kan man inte tala om de skillnader som uppenbarligen finns – och som säkerligen är genetiskt betingade – mellan män och kvinnor utan att bli beskylld för att vara fördomsfull och motverka jämställdhet?

Det är några av de frågor han ställer. Och hoppas att hans synpunkter möjligen tål att skrattas åt om några år, men att ingen behöver förfasa sig över dem.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida