Fiskolja och vitlök mot hjärtsjukdom

8 januari 2001

Ju mer fisk man äter desto mindre är risken för en andra hjärtinfarkt. Det visar en ny italiensk studie på 11 000 patienter, som nyligen presenterades i The Lancet. Hjärtläkaren Arvo Hänni, vid Samariterhemmet i Uppsala, berättade nyligen om rönen vid Apotekarsocietetens dag om bland annat naturläkemedel.

Den italienska studien bekräftar vad andra studier visat ända sedan forskare upptäckte att eskimåerna hade färre dödsfall i hjärt- och kärlsjukdomar än den danska befolkningen. Man fann att eskimåerna åt mycket mer fisk än danskarna. Att det är just fiskoljan som är det nyttiga i kosten har nu den italienska undersökningen visat:

* Blodet blir mer lättflytande
* Den har en propplösande förmåga
* Blodkropparna blir mer lättböjliga (slinker lättare förbi förträngningar i blodkärlen)

Även vitlök är nyttig. Det visar bland annat en studie av Koscielny J et al. Det cystoliska trycket minskades med 10 mm. Det farliga kolesterolet och triglyceriderna sänktes också.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida