Fler har valt annan kompensation än pengar
Skåne:
– Pengar är inte det viktigaste, vi vill helst hitta andra alternativ som är bra för medlemmarna, säger Janet Parmvi, ordförande i Skåne.
För ungefär ett år sedan fick Skåneavdelningen 650 000 kronor för otillåten övertid.
– När det gäller så stora belopp är det svårt att hitta aktiviteter. Dessutom måste vi markera för att få arbetsgivaren att agera så att det inte blir lika mycket övertid i framtiden, säger Janet Parmvi.
Uppsala:
Agneta Wiberg, ordförande i Uppsala, är inne på samma linje som Västerbotten. Hon berättar om hur landstinget fick betala skadestånd för att man gjorde fel när ett privat företag fick ta över en husläkarmottagning. Vårdförbundet använde tillsammans med Fackförbundet SKTF skadeståndet till en utbildning av chefer och förtroendevalda i upphandlingsfrågor.
– Syftet var att arbeta fram en upphandlingspolicy och jag tycker att vi har lyckats. I dag har vi fått tydliga riktlinjer och, tror jag, ett bättre samarbete med arbetsgivaren. Bra verksamhet är viktigare än pengar, säger Agneta Wiberg.
Värmland:
I Värmland har Vårdförbundet ett par gånger under senare tid fått stora skadestånd.
– I första hand försöker vi hitta andra lösningar än pengar. I år lät vi till exempel 250 000 kronor ligga kvar hos arbetsgivaren i stället för att ta ut det som skadestånd. Det mesta användes så att förbundets medlemmar kunde åka till Vårdstämman i Älvsjö i april. Vi har också använt skadeståndspengar till konferenser och utbildning, berättar Vårdförbundets ordförande i Värmland, Eva Strandh.
Men Värmlandsavdelningen har även tagit ut skadestånd i pengar.
– Det hände till exempel vid ett tillfälle när vi märkte att landstinget, trots ett tidigare löfte, inte tog sitt ansvar med att göra något åt övertiden. Eftersom vi kände att vi inte kom någon vart på annat sätt krävde vi pengar. Och nu har det blivit en förbättring, säger Eva Strandh.