Fler läsarkommentarer till etiknovellen ”Om jag får en glass, en videofilm och en läsk”

1 juli 2004

Returnera remissen till läkaren

 ”Är det verkligen nödvändigt” frågar Morgans mamma. Du syster raljerar i tankarna: ?(Nej vi brukar sticka barn för att plåga dem när vi har chansen, säger jag inte.) Utan förklarar tålmodigt att pojken har en infektion och vi vill se om den kan behandlas med antibiotika.? J

ag brukade raljera – i tankarna förstås – ge mamman valium och slå barnet.

Denne lille Morgan verkar ju ganska så pigg och aktiv om än med dålig uppfostran. Returnera remissen till läkaren, be honom att själv ta ett CRP – ospecifikt som provet är.

Men kanske räcker det med några milliliter Paracetamol med hallon eller choklad eller vanilj eller lakrits eller annan smak.

Mamman däremot verkar snarare vara i behov av kuratorskontakt.

Hälsningar Frank Faatz leg.sjuksköterska

 

Uppmuntra pojken

Först det första: Söker man sjukvården måste man som förälder vara inställd på att det kan behövas undersökningar.

För det andra: Små barn måste stöttas och hjälpas i processen att klara ett sjukhusbesök.

För det tredje: Mamman måste också få stöd och hjälp att stötta sin pojke, som alla föräldrar som själva tycker att sjukvårdsbesöket är obehagligt.

Om barnet får dubbla budskap blir situationen väldigt svår. Föräldrarna måste hålla och hjälpa barnen genom processen, utan deras medverkan är det inte mycket vi i vården kan göra.

Ta fasta på det positiva, det som får pojken att växa. Uppmuntra honom, också inför föräldrarna: Visserligen är det otäckt och gör ont, men du kan klara det och du är jätteduktig. Vi tre klarar det här tillsammans.

De flesta barn vill vara duktiga. Säg också att det är ok att vara ledsen, han får skrika och gråta, vara arg och knipa mamma, för detta måste göras.

För man ska inte ta en massa prover om det inte är nödvändigt. Så det gäller att tänka igenom vilken nytta man har av provsvaret innan man säger att man ska ta det.

Har man väl bestämt sig för att ta ett prov brukar det inte vara så svårt. När allt är förberett och iordningställt säger man: Nu tar vi provet, det går fort, och sen får du en isglass eller ett bokmärke.

Sjuksköterskorna på barnakuten i Malmö

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida