Fler söker vård i halkan
Glashala trottoarer drar upp besöksfrekvensen i vården. Vanligast är fraktur på underarmen.
Runt 200 personer per dygn söker vård akut i Stockholm när halkan slår till. Det är betydligt fler än vanligt, enligt ett pressmeddelande från Region Stockholm.
Var tredje person som kommer in har skadat armen. Var femte har krosskador. Det är, föga överraskande, fler äldre än yngre som söker vård efter en halkolycka. Det skiljer också mellan könen. Av dem som sökte vård efter att ha halkat under perioden januari till och med mars förra året var 59 procent kvinnor och 41 procent män.
– Det behöver inte betyda att fler kvinnor halkar, utan kan bero på andra faktorer, bland annat en ökad förekomst av benskörhet hos kvinnor, säger Patrik Söderberg, chefläkare vid Region Stockholm, i pressmeddelandet.
Lyft blicken från mobilen
Röntgen måste inte ske via en akutmottagning utan kan göras på en närakut.
Förutom under- och överarmsfrakturer är det vanligt med skador på fot och fotled och krosskador på knä, armbågar och höfter samt hjärnskakningar.
– En handledsfraktur exempelvis kräver gips i cirka fyra veckor och sedan regelbunden träning under lång tid för att få upp handens funktion. I allmänhet tar det flera månader innan handleden känns normal igen. Så det lönar sig att ta det lugnt och hålla fokus på underlaget istället för på mobilen, säger Patrik Söderberg.
De fem vanligaste halkskadorna
- Fraktur på underarm
- Skador på skuldra och överarm
- Fraktur och stukning på fotled
- Fraktur på överarm
- Hjärnskakning