Fnissigt och pirrigt när klass 6a pratar sex och kärlek

Syns det om man inte är oskuld? När har de flesta sitt första samlag? Var är det vanligaste stället att ha sex på? Frågorna är många när sex och samlevnad står på schemat hos klass 6a på Lundskolan i Jakobsberg norr om Stockholm

 Kan jag få några bud på när man är mogen att knulla, frågar skolsköterskan Louise Bjurström. En flicka föreslår 16 år och en av killarna berättar att hans granne var 17 år när det hände. Sedan enas man om att det inte går att sätta någon ålder som gäller för alla, och Louise fortsätter med nästa fråga.

Det är torsdag förmiddag och två dagar tidigare hade klassen sitt första sex- och samlevnadspass med skolsköterskan Louise Bjurström och fritidsledaren Agneta »Agge« Hermansson som gått en kurs om sex och samlevnad i landstingsregi tillsammans.

I tisdags fick tolvåringarna börja med att skriva upp toalettklotter på whiteboarden. Det överraskade jubel som steg i klassen, ersattes snabbt med fniss och blygsel. Man kom inte på så värst många ord, eller vågade inte gå fram och skriva upp dem, så Louise hjälpte till med att fylla på. När Agge sedan slog upp orden i Stora fula ord-boken och läste förklaringarna, sänkte sig koncentrationen och allvaret över klassrummet. Då de på två stora uppsatta papper med en flick- respektive pojkkontur ritade ut de synbara förändringar som kropparna genomgår i puberteten återkom fnissandet, funderandet och tvekandena. Uppgiften att rita var sitt könsorgan åtföljdes av samma reaktioner.

Könsorgan kan se olika ut
– Titta, högen med kukar är tre gånger tjockare än fitthögen. Kanske beror det på att man ser dem oftare och de är lättare att se. Man kanske aldrig har sett någon fitta, föreslog Louise och hängde upp flera av teckningarna på väggen.

Det är eleverna som bestämt vilka benämningar som ska användas för könsorganen.

– Ser ni så olika de är? Och liksom vi har olika utseende på näsor och öron och annat, så har vi det på könsorganen också. Och allt är lika normalt. Om ni varit på badhuset någon gång så vet ni att det är ganska kul att se på andra och jämföra sig.

– Men man ska akta sig för kameror, påpekade en av killarna och plötsligt talade alla i munnen på varandra. Det visade sig att en kamrat några år tidigare råkat ut för en man som smygfilmat i badhusets bastu med en videokamera gömd i väskan.

Det pratades mens och nattliga utlösningar, då såg de flesta rätt undrande ut. Hälften av barnen sa sig ha sett i en porrtidning och en del hade sett porrfilm. De flesta tyckte att det var äckligt och ingen tyckte det var fint. När Louise påstod att det var rätt vanligt att killar tittade på sådana filmer eller tidningar och runkade ihop, lät det på reaktionerna som om de inte riktigt trodde henne.

Sista kvarten fick sjätteklassarna skriva ner frågor som de skulle få svar på gången därpå. Var är det vanligaste stället att ha sex på? Barnen föreslår köksbordet, badkaret, golvet, vattensängen och trappan.

Frimodigheten och uppsluppenheten har ökat betydligt på de två dagar som gått sedan det första sexpasset.

»Har tjejer tre hål?«
Louise läser upp nästa fråga. »Är det vanligt med analsex?«
Tystnad.

– Vet alla vad det är?

En pojke förklarar. Louise svarar att hon inte tror att det är särskilt vanligt, och att en del kanske ställer upp på det för att det är inne eller för att de tror att det är vad partnern vill. Hon påpekar att det är viktigt att bara gå med på sånt som känns bra.

– Måste man ta lavemang om man ska ha analsex?

Bara en pojke vet vad lavemang är.

– Ur medicinsk synpunkt är det nog önskvärt, men det känns orealistiskt att man skulle avbryta för att börja pyssla med lavemang när man är kåt, det hinner man nog inte, funderar Louise.

– Har tjejer tre hål?

Flickorna ser frågande ut och en av killarna svarar: ja visst.

Några retas, »tjejerna visste inte själva«, men Louise tror att de bara är blyga.

– Brukar tjejen runka av killen före, för att höja spänningen?

Hur runkar tjejer? Hur får kuken plats? Hur luktar spermier? Kan man tappa lusten när man har fött barn?

Frågorna är många och intresset högt. Koncentrationen avtar och den uppsluppna stämningen sjunker avsevärt då Agge och Louise förklarar att det är dags att prata känslor.

– Vad är kärlek och vad är det att vara kär? Har någon av er varit kär någon gång? Är det detsamma som att älska?

Nu går det trögt, ingen vill berätta. Pennorna skrapar, några börjar prata med bänkgrannen. När ingen vill berätta ger Agge en lång och målande beskrivning av sin egen första avståndsförälskelse. Barnen fascineras, lever med i berättelsen och vill ha flera detaljer – hur gick det sedan?

– Jaa, så småningom gick det ju över. Det gick en tid, och så plötsligt promenerade en kille förbi på gatan och pirret i magen var där igen. Gå hem och fråga era föräldrar hur de träffades så ska ni få se att de blir så här i ögonen som jag blev, och suckar och berättar för er om pirret i magen, tipsar Agge.

Agge läser några korta berättelser. En om en kille som kom på att han gillade killar. En av pojkarna säger att det är okej att vara bög. Han får inget mothugg av klasskamraterna och flera av barnen kan berätta hur illa homosexuella behandlades förr.

Okej att vara bög
När Agge undrar om barnen tycker att man måste vara bög om man älskar någon av samma kön, förklarar en annan pojke att han älskar sin pappa utan att för den skull vara bög.

– Alla människor har en mängd olika känslor och det finns inget som är rätt eller fel, även om en del vuxna påstår det. Vi tar upp det här med homosexualitet nu, för att det kan vara bra att veta att det finns klubbar, dansställen, telefonlinjer och organisationer som man kan kontakta om man skulle vilja, förklarar Louise, och Agge fortsätter:

– Det finns ju annat också, sånt som vi tycker är brott, men som vissa tycker är helt okej och som de påstår är helt naturligt.

Louise berättar om när hon råkade ut för en blottare. Klassen blir engagerad och flera ställer intresserade följdfrågor. Det visar sig också att en blottare har synts i skogarna utanför skolgården.

– Men pedofiler då, undrar en pojke, och är det vanligt med kvinnliga pedofiler?

Louise förklarar om blottare och pedofiler och säger att barn aldrig har någon skuld i något som vuxna gör med dem. Men att det är vanligt att barnen skäms och tror att det är de själva som gjort något fel. Om en kompis säger att något hänt och vill berätta, så ska man aldrig vifta bort henne och säga »äsch, det tror jag inte på.«

Torsdagspasset lider mot sitt slut. Agge och Louise undrar om barnen saknat något.

– Bilder på kön, rollspel och film. När blir nästa gång?
Besvikelsen blir stor när de får veta att detta var allt för i år.

Lästips:
Något har hänt, om ökat sexspråkbruk bland barn. Rädda barnen.
Här finns en jag gillar. Erik Centerwall och Stina Brockman, Stockholms läns landsting 1999.
Stora fula ord-boken. Bengt Dagrin, Carlssons förlag 1997 (slut på förlaget som gått i konkurs).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida