För många med korsbandsskada opereras
Även korsbandsskadade opereras i onödan — något som kan öka risken för artros.
Hälften av alla som får diagnosen korsbandsskada opereras. Alldeles för många, anser Harald Roos, docent och överläkare vid ortopediska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund. Enligt honom borde det bara vara var tredje.
– Rehabilitering är vårt förstahandsval. Operation måste finnas men det gäller att välja ut rätt patienter, säger han.
I en randomiserad studie som inte har publicerats ännu, jämfördes operation och rehabilitering med enbart rehabilitering hos 120 personer med akut korsbandsskada. Delstudier har visat att träningsgruppen hade en snabbare normalisering av brosket än operationsgruppen.
Ett vanligt skäl till att operera är att förebygga artros men Harald Roos menar att det är tvärtom, operation kan öka risken att drabbas på lång sikt.
– Hälften av alla som opereras har artrosförändringar efter 15 år, säger Harald Roos.
– De som inte hade någon meniskskada och inte opererades uppvisade däremot ingen förhöjd risk alls i en annan studie som vi nyligen publicerade, säger han.
En viktig slutsats för att undvika artros hos idrottare är att inte forcera rehabiliteringen efter en korsbandsoperation. Det kan ta ända upp till 24 månader innan knäet är redo för stark belastning igen, även om variationerna är stora.