För mycket övertid gav 61 000 kronor extra

En sjuksköterska i Östergötland har fått 61000 kronor extra i ersättning för att hon arbetat mer övertid än vad lagen tillåter

Det här upptäcktes när Vårdförbundets lokala avdelning gjorde en inventering av övertiden i alla kommuner i Östergötland. En sjuksköterska i en av kommunerna hade under 1998 arbetat 400 timmar mer- och övertid utan att arbetsgivaren hade begärt dispens om detta från Vårdförbundet. Enligt lagen måste dispens begäras för mer än 200 timmar under ett år.

Avdelningen begärde omedelbart en överläggning med kvinnans arbetsgivare.

– Det visade sig att hennes chef inte kände till reglerna, berättar Harriet Karlsson som arbetar med kommunfrågor på Vårdförbundets avdelning.

Arbetsgivaren erkände direkt att ett fel begåtts och sa att man skulle betala för detta enligt avdelningens regler. Vårdförbundet i Östergötland är restriktivt när det gäller dispenser för mer- och övertid. Ju fler timmar det handlar om, desto högre blir ersättningen. En uträkning i det här fallet visade att det enligt den modellen blev 61 000 kronor extra i ersättning till sjuksköterskan.

– Arbetsgivaren betalade direkt och även ett skadestånd på 10 000 kronor till avdelningen, berättar Harriet Karlsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida