Föräldralösa barn

Suzanne SjöqvistDu är hos mig ändå - ungdomar och barn om att mista en förälder. 270 sidor. Wahlström & Widstrand 2005. www.wwd.seisbn 91-46-20465-2

7 mars 2005

»Sedan pappa dog är det jag som bär ut alla spindlar mamma tycker är läskiga.« En samling berättelser från experter, nämligen ungdomar och barn som själva har upplevt hur det är att förlora en förälder. De berättar om omgivningens reaktioner, hur ont det gör när ingen vågar tala om det som hänt.

Suzanne Sjöqvist, som själv miste en förälder som ung, ville skriva denna bok för att påpeka vikten av att våga vara ärlig och besvara barnets frågor, hur smärtsamma de än kan vara. Det här är en bok där de som själva har drabbats delar med sig av sin sorg och sina upplevelser. Boken vänder sig till andra unga som också drabbats.

Det blir aldrig mer som förr. Man tvingas in i en helt ny tillvaro med förvirring och otrygghet, men också en sakta växande känsla av att livet faktiskt fortsätter och att de som gått bort finns kvar ändå. Eller som Rickard, 13 år, säger om sin döde far: »Jag hoppas han har det bättre numera.« En stark, men också hoppfull bok.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida