Föräldrar ska slippa begrava sina barn

Beskrivningen av den egna släktens liv och hälsa gör att professor Hans Rosling kan förstå världen i dag. När hans mor Britta föddes 1921 var Sveriges hälsa i nivå med dagens Egypten.

15 maj 2003

En utblick i världen fick stämmodeltagarna av Hans Rosling, professor vid Karolinska institutets avdelning för internationell hälsa.

Publiken vid dagens föreläsning fick frågan: Var och när i mänsklighetens historia är det säkrast att födas i hela världen? Svaret är här och nu. I Sverige dör bara tre barn av 1000 före skolåldern och knappast någon kvinna dör under förlossningen.

– Världen har blivit friskare, sa Hans Rosling.

Trots stora motgångar som HIV, inbördeskrig och övergång från kommunistiskt styre till marknadsekonomi ? som varit dåligt för hälsan, framförallt för männen.

Historisk tillbakablick

Så gav han en exposé över Sveriges historiska hälsoutveckling i relation till världen. Hans Rosling började med sin mormor som föddes 1891 då Sverige var ett fattigt land med en hög barnadödlighet i nivå med Indien i dag. Sedan presenterade han sin mor, Britta Rosling född 1921, med orden: ?Det finns inget land i världen som har så många 80-åringar med höftprotes som Sverige.?

Britta berättade att det stora hälsohotet under hennes barndom var tuberkulos. Hennes mor blev sjuk och vården på sanatoriet skulle betalas efter inkomst. En fattigvårdsnämnd betalade för de allra fattigaste. En skam förstås, liksom de mjölkpoletter som delades ut. Men hellre skäms man än står helt utan. När Britta föddes låg Sverige i nivå med dagens Egypten.

När Hans Rosling själv föddes, 1948, var Sveriges hälsa i nivå med dagens Mexico, och när dottern Anna kom, 1974, var nivån jämförbar med Sydkorea i dag.

? Förhoppningen är att våra barnbarn ska födas i ett land som står i nivå med dagens Japan.

 Han konstaterade att en investering i hälsa är en förutsättning för ländernas utveckling och att målet med utveckling är att föräldrar ska slippa att begrava sina barn. Han slog också fast vad som är det optimala för mänsklighetens utveckling.

? Tvåbarnsfamiljer där båda barnen överlever, det är optimalt ? med fler barn blir vi för många.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida