Förhandling slutade med att färre tjänster tas bort

Landstinget i Dalarna varslade om att ta bort 12,5 sjukskötersketjänster på medicin-geriatriska avdelningen på Ludvika lasarett. Förhandlingen i dag slutade med att 4,5 tjänster kommer att försvinna och att man ska arbeta för att ingen ska bli uppsagd.

Arbetsgivarens första bud för att spara pengar innebar att 60 sjuksköterske- och underskötersketjänster skulle tas bort på Ludvika lasarett och inom primärvården. Senare sänktes antalet till 45.

När landstinget och Vårdförbundet i dag möttes i Ludvika gällde det sjukskötersketjänsterna på den medicin-geriatriska enheten på Ludvika lsarett.

– Arbetsgivaren ville ta bort 12,5 sjukskötersketjänster där, berättar Stefan Larsson, Vårdförbundets ordförande i Dalarna.

Förhandlingen slutade dock med att bara 4,5 tjänster ska bort. I stället ska det bli ökad sjuksköterskebemanning på natten och på vårdavdelningen.

– Vi kom också överens om att arbeta för att ingen ska bli arbetslös, till exempel genom att erbjuda omplacering och utbildning. Meningen är att arbetsgivaren redan nästa vecka ska presentera en åtgärdsplan, säger Stefan Larsson.

Hur det blir inom primärvården är ännu oklart.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida