Försämrad njurfunktion upptäcks med enkelt blodprov
Trots att drygt tio procent av Sveriges vuxna befolkning bär på en kronisk njursjukdom kan så många som hälften vara omedvetna om sitt tillstånd. Genom införandet av ett nytt rutinprov ska den andelen nu öka i Region Skåne.
På läkarspråk brukar njurarna gå under epitetet det tysta organet. Så mycket som 90 procent av njurarna kan vara satt ur spel innan symtom som till exempel illamående visar sig. En sen upptäckt av njursjukdom blir både smärtsam för patienten och dyr för sjukvården. Dialysbehandling är bland de mest kostsamma vårdformerna och kan kosta så mycket som en miljon kronor per patient och år.
Men om sjukdomen upptäcks i ett tidigt skede kan förebyggande behandling sättas in. Vid njur- och transplantationskliniken på Skånes universitetssjukhus införs därför just nu ett nytt prov som enklare ska spåra njursjukdom. Provet, som är ett vanligt blodprov, mäter eGFR som ger ett mer exakt svar än serum kreatinin. Tanken är att provet ska införas som rutinprov i hela Region Skåne.
Ett normalt eGFR är 90 ml/minut eller mer. Om njurfunktionen är försämrad med hälften blir också eGFR hälften av det förväntade värdet. Enligt Anders Christensson, chef på njur- och transplationskliniken, kan det nya eGFR-provet rädda liv.
– Tidigare har vi varit dåliga på att hitta patienterna, men nu kan vi med ett enkelt blodprov få en uppfattning om patientens njurfunktion, säger han till tidningen Vetenskap & Hälsa.
I samband med det nya provet introduceras också nya riktlinjer för hur vården ska bedrivas med utgångspunkt från eGFR värdet.