Forskare söker bevis för komplementära metoder

Vid Centrum för studier av komplementär medicin på Karolinska institutet är målet att »främja evidensbaserad sjukvård med relevanta inslag av komplementärmedicin«.

9 februari 2004

Där finns Torkel Falkenberg, även lektor i komplementär medicin vid Karolinska institutets institution för omvårdnad.

Han har skrivit underlaget till who-författningen om komplementärmedicin och har i många år varit vägledande för forskning och samtal kring komplementär medicin i Sverige. Både som lektor för de kurser i komplementär medicin som Karolinska institutet har för vårdpersonal, men också som forskare, där han ofta är Sveriges representant i internationella sammanhang.

-Utmaningen för en kommande integrerad vård är att skaffa fram evidens för att de komplementära och alternativa metoderna är kostnadseffektiva, säger Torkel Falkenberg.

Redan i dag går det att hitta vetenskapliga bevis för att komplementärmedicin kan tillföra sjukvården goda behandlingsmetoder, hävdar han, och hänvisar till en artikel i British Medical Journal.

Där beskrivs en studie som visar att manuella terapier (kiropraktik) är mer effektiva än vanliga läkarbesök vid nacksmärtor. Det är precis sådana fakta som behövs för att visa politiker och beslutsfattare att alternativ- och komplementärmedicinen tillför ett mervärde, menar Torkel Falkenberg.

Forskningscentrumet stöds av Karolinska institutet och är ett samarbete mellan institutionen för omvårdnad och institutionen för folkhälsovetenskap, avdelningen för internationell hälsa, ihcar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida