Ny bok

Forskare synar myter om huden

Forskare synar myter om huden
Johanna Gillbro

Johanna Gillbro, apotekare och hudforskare, har just kommit ut med en bok om huden. I den lyfter hon på locket på de dyra krämerna och avslöjar vilka ämnen som faktiskt har en funktion.

I boken beskrivs akne, rosacea, psoriasis och vitiligo. Berätta om din egen vitiligo!
 — Under barndomen var det inga problem, jag kände mig unik. Men i tonåren var det inte lika roligt. Jag provade kortison, ljusbehandling med UVB och till och med pigmentcellstransplantation. Ingenting hjälpte. Efter apotekarstudierna slutade det med att jag doktorerade på vitiligo.

Vilka myter om hudprodukter avslöjar du i boken?
— Allt som är bra att ha i huden kan inte tillföras via en kräm. Hyaluronsyra till exempel är visserligen en fantastisk fuktbindare. Men den fungerar inte att tillföra i en kräm eftersom molekylerna är för stora för att tränga in.

Vilka ämnen kan bidra till en fin hud?
— Många ämnen som kan minska nedbrytningen av kollagen och elastin. Många antioxidanter, aminosyror eller vitaminer kan också bidra till en hud som ser friskare ut. Retinol kan ge effekt på rynkor, liksom vitamin C. Men jag hoppas vi kan släppa hela hysterin kring rynkor och se skönhet i ett levande ansikte.

— Återfuktning handlar om att öka faktorerna som binder fukt i huden. De fuktbindande ämnena finns i vår hud helt naturligt. Ämnen som kan tillföras huden via en fuktkräm är exempelvis glycerin, karbamid och aminosyror.

Vilka är dina bästa livsstilstips för att få fin hud?
— Överbehandla inte frisk hud. Ät hälsosam kost, sov gott, stressa mindre och var med dem du tycker om. Det är lika bra för huden som för andra organ.

Om boken

Hudbibeln. Förstå din hud — myter, vetenskap och goda råd
Johanna Gillbro (Bookmark)

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida