Försök med medicin via Internet

Apoteket startar om försöket med att låta kunder beställa sin medicin via Internet. Tjänsten hade bara hunnit ligga ute på nätet ett par dagar när Datainspektionen i slutet av februari förklarade att upplägget stred mot receptregisterlagen. Men efter ett möte med Datainspektionen i slutet av mars beslutade Apoteket att återuppta pilotprojektet.

När försöket avbröts hade 230 personer anmält intresse av att delta. Målet är att få med 1000 kunder i Stockholm, Göteborg, Kalmar och delar av norra Sverige. Tanken är att det ska gå att handla receptbelagd medicin via nätet, få den hemkörd, sänd till närmaste apotek, apoteksombud eller postutlämningsställe. Recepten kan antingen skickas till apoteket av patienten själv per post, eller direkt av läkaren via elektronisk receptöverföring.

Det Apoteket och Datainspektionen kom överens om är att kunden inte ska få tillgång till all information som finns på receptet, utan bara de delar som behövs för att kunna beställa medicinen. För att Internettjänsten ska kunna öppnas för alla måste receptregisterlagen skrivas om, enligt Håkan Johansson, tillförordnad marknadschef för Apotekets affärsområde hälsa.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida