Första europeiska avtalet om företagsråd är klart

Det är mycket positivt. Så kommenterar Vårdförbundets chefsförhandlare Edel Karlsson Håål att Capio slutit det första europeiska avtalet om företagsråd inom hälso- och sjukvårdssektorn.

Men det har tagit tid att komma överens. Eftersom det finns olika traditioner i de berörda länderna – Sverige, Norge, Danmark, Frankrike och England – har det tagit flera år att komma överens om ett gemensamt avtal.

– Förhandlingarna har präglats av de skiftande erfarenheter när det gäller samverkan som man haft i de olika länderna. Vi har tydligt sett att vi i Sverige har större erfarenhet av ett förtroendefullt samarbete med arbetsgivare, säger Edel Karlsson Håål.

Bra grund för samarbetet

Hon säger att avtalet är en bra grund för det framtida samarbetet mellan företaget och de anställda. Det är nu, säger hon, en utmaning för företagsledningen att skapa ett bra samarbete mellan chefer och ledare i alla länder .

– Företagsledningen borde kunna se att de har glädje av de anställdas erfarenheter och kunskaper och att kunna sprida dessa mellan de olika länderna, säger Edel Karlsson Håål.

Avtalet innebär att representanter för företaget och de anställda i de fem länderna kommer att träffas två gånger per år. Då kommer man bland annat att diskutera  företagets affärsverksamhet och utveckling och sysselsättningsläget.

Blir bättre informerade

– Det här innebär att de anställda kommer att vara mer informerade om vad som händer inom företaget och att de får större möjligheter att föra fram sina åsikter, säger Edel Karlsson Håål.

Ännu är det inte klart vilka som kommer att vara svenska representanter i företagsrådet, men vi anser att Vårdförbundet bör ha en, säger Edel Karlsson Håål.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida