Första forskarskolan erbjuder studenterna lön
Karolinska institutet i Stockholm är värduniversitet för landets första forskarskola inom vård och omsorg. Den nationella forskarskolan, som startar i september, är en del i regeringens satsning på forskarutbildning.
Syftet med forskarskolan är att stödja kunskapsutveckling och forskarutbildning inom vård och omsorg. Karolinska institutet ansvarar för utbildningen i samarbete med Mälardalens högskola, Örebro universitet, Högskolan Dalarna och Mitthögskolan, som är så kallade partneruniversitet. Tanken är att Karolinska institutets forskningsresurser ska komma de övriga högskolorna tillgodo och att nätverk mellan högskolorna ska byggas upp och samarbete komma i gång.
– Vi vänder oss särskilt till unga och nyutbildade som har visat stor fallenhet för forskning, säger professor Jan Ekstrand som är projektledare för forskarskolans uppbyggnad.
20–25 studenter kommer att antas till en predoktorandtermin som innehåller tio poäng i obligatoriska grundkurser och ett tio veckor långt rotationsprogram inom olika projekt. Därefter kommer cirka hälften att anställas som doktorander och knytas till olika forskningsprojekt.
Lön under studietiden
Forskare inom Karolinska institutet och partneruniversiteten erbjuds möjlighet att söka anslag för projekt som ska täcka doktorandlönerna under hela utbildningstiden, det vill säga fyra år. Studenterna får därmed lön under sina forskarstudier. Projektansökningarna granskas och värderas av Vårdalstiftelsen som utomstående sakgranskare. Därefter beslutar styrelsen för forskarutbildning vid Karolinska institutet hur pengarna ska fördelas. Kvaliteten på ansökningarna kommer att vara avgörande för tilldelningen. Detta medför viss begränsning av studenternas möjligheter att välja projekt utifrån egna önskemål.
– Det blir intressant att se om ekvationen; projekt som beviljas finansiering och önskemålen hos de studenter som antas, går ihop, funderar Eva Johansson som är tillförordnad studierektor för forskarskolan.
Doktorsexamen efter fyra år
Målet är att doktoranderna efter fyra år ska avlägga doktorsexamen. De har då minst 20 poäng i teoretiska kurser, förutom sin forskning.
De praktiska svårigheter som hänger ihop med geografi och kommunikation mellan de olika högskolorna och universiteten är ännu inte lösta. Men undervisning på distans med hjälp av IT och tv-sända föreläsningar är ett sätt att få samarbete och resursutbyte till stånd. Eva Johansson är övertygad om att det är svårigheter som går att övervinna.
Alla som arbetar med vård och omsorg är behöriga att söka till forskarskolan, förutsatt att man har akademisk grundutbildning om minst 120 poäng och treårig gymnasiekompetens i engelska.
Karolinska institutet kommer att ha intagning en gång per år.
På Karolinska institutets hemsida finns mer information om forskarskolan: www.ki.se/hcs