Försvunnen – men vart?

7 januari 2002

Författare Åke Smedberg 
Titel Försvinnanden
248 sidor 
Förlag Bonniers 2001 
Cirkapris 305 kronor 
ISBN 91-0057-471-6

En sommarnatt kliver Anna-Greta Sjödin ur kompisarnas bil utanför sitt hem. Att de skränande ungdomarna lämnar av henne ser grannen genom sitt fönster. På det sättet blir han den sista som ser Anna-Greta Sjödin i livet. Eller har hon bara bytt identitet och lever under annat namn på annat håll?

John Lean Nilsson kan inte glömma Anna-Greta Sjödin. Han var inte så gammal när det inträffade, och han läste allt som skrevs om försvinnandet i tidningarna. Därför vet han redan från början hur hans reportageserie om försvunna personer ska sluta, trots att det har gått 28 år sedan Anna-Greta Sjödin försvann. Däremot vet han inte vilka skeenden som hans reportageserie ska sätta i gång. Kanske hade han avstått från att skriva då… 

Berättelsen pendlar mellan Stockholm där Nielsen bor och Bräcke i Jämtland där Anna-Greta Sjödin försvann. På det sättet rör sig berättelsen geografiskt på olika plan. Men framför allt är det på det psykologiska planet som berättelsen hela tiden skiftar perspektiv. Och den är inte bara dubbelbottnad, snarare trippelbottnad om nu det uttrycket tillåts. Under romanens gång lyfts det på både en och två stenar. Ungefär i samma takt som de inblandade personerna försvinner. Spårlöst för omvärlden, men inte för läsaren.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida