Förtroendevalda modigare av teater

Vårdförbundet i Södermanland har tagit hjälp av skådespelare för att få förtroendevalda att bli mer aktiva gentemot arbetsgivaren.

6 september 2004

När ordföranden Margot Bergman och de andra i Vårdförbundets avdelningsstyrelse förra året märkte att många förtroendevalda inte tog för sig i olika samverkansorgan började de fundera över hur det skulle kunna ändras.

– Trots att vi hade pratat med våra förtroendevalda verkade det inte som om de vågade tycka till. De var ofta för fega, säger Margot Bergman.

Funderingarna ledde till kontakter med skådespelaren Suzanne Ernrup. Pjäsen Vågar du ta språnget? med Suzanne Ernrup och hennes make Anders Sundquist växte fram. Båda har lång erfarenhet från bland annat Riksteatern, Dramaten, tv och film.

Vågar du ta språnget? tar upp bland annat förmågan att vara tydlig, att våga fatta beslut och att stå emot chefer – med andra ord, delar av den roll man har som förtroendevald.

De två skådespelarna plockar i korta scener upp olika frågor och situationer som sedan diskuteras tillsammans med åhörarna.

Margot Bergman är nöjd med resultatet.

– Vi har fått många positiva reaktioner från förtroendevalda. Det verkar som om många har blivit stärkta i sin roll och nu är mer aktiva
i kontakterna med arbetsgivarna, säger hon.

Hittills har pjäsen uppförts på möten i bland annat Södermanland, Gotland, Jönköping och Västernorrland.

– Nu funderar vi på en fortsättning. Men om det blir någon och hur den i så fall kommer att se ut är ännu inte klart, säger Margot Bergman.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida