Förvirrade iva-patienter minns ofta i detalj

Att intensivvårdspatienter kan drabbas av akut delirium, så kallat iva syndrom, har varit känt sedan respirator- och övervakningsavdelningar första gången introducerades i början av 1950-talet. Men det är en myt att patienter som vårdats med respirator inte minns sin tid på iva.

Dagarna närmast efter uppvaknandet minns de som »pusselbitar«. Overkliga upplevelser minns de däremot oftast i detalj, som en berättelse från början till slut.

Det konstateras i en doktorsavhandling skriven av intensivvårdssjuksköterskan Anetth Granberg Axéll vid Helsingborgs lasarett. Hon har observerat 31 och i efterhand intervjuat 19 patienter som alla legat i respirator i mer än 36 timmar.

Sköra och känsliga
Några av patienterna försökte under observationsstudien tala med personalen om sina overklighetsupplevelser, men då oftast i form av en bisats som personalen sällan uppmärksammade.

– Eftersom kliniska tecken varierar över tid är det viktigt att personalen observerar och lyssnar på patienten under en längre tid, anser Anetth Granberg Axéll.

Patienterna upplevde sig själva som mycket sköra och känsliga vid uppvaknandet efter respiratorbehandlingen. Deras första minne var ofta anhöriga och/eller borttagandet av respiratorslangen. När den togs bort från halsen kände de stark rädsla och obehag.

Patienterna berättade också att deras overklighetssymtom förvärrades när de försökte sova. Några trodde att de skulle dö under sömnen.

Titeln på avhandlingen är The intensive care unit syndrome/delirium – Patients perspective and clinical signs.
En sammanfattning på engelska och svenska finns på Lunds universitets webbplats för avhandlingar: http://www.lu.se/lu/forskn/diss.html

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida