Framstående sjuksköterska blir hedersdoktor

Sjuksköterskan Martha Hill från Baltimore i USA har utsetts till hedersdoktor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Martha Hill har spelat en stor roll i arbetet med att utveckla doktorandutbildningen vid institutionen för omvårdnad vid Sahlgrenska akademin. Det är också professorer och docenter därifrån som har nominerat henne till utmärkelsen.

– Skälet till att vi föreslog Marta Hill var just för att hon har betytt så mycket för att få igång vår forskarutbildning, berättar professor Ingegerd Bergbom vid omvårdnadsinstitutionen.

Martha Hill har också har arbetat för ett stabilt samarbete mellan Johns Hopkins University i  Baltimore, USA och Göteborgs universitet. Hon är dekanus och professor vid Johns Hopkins University School of Nursing.

– Martha Hill blev egentligen utsedd redan förra året men kunde inte komma hit för att ta emot utmärkelsen då. Så i år har vi inte någon kandidat.

Martha Hill är den enda sjuksköterska som varit ordförande i the American Heart Association. Under sin tid som ordförande där arbetade hon för omvårdnaden, inte minst genom att förbättra finansieringsmöjligheterna för internationella omvårdnadsprojekt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida