Från diplomatliv till fängelsecell

Tina FrennstedtDiplomatdottern. Lång väg till frihet302 sidor. Norstedts 2006www.norstedts.seISBN 91-1-301515-X

6 oktober 2006

Karolina Johnsson bär en väska med sju kilo heroin genom tullen på Don Muang Airport i Bangkok. Hon döms till 44 års fängelse, det längsta straff som någonsin utdömts för en svensk när det gäller narkotikabrott i Thailand. Efter fyra år får hon förflyttning till det svenska fängelset Hinseberg. Om det var en medveten handling eller om hon blev lurad att bära med sig väskan ger boken inga svar på. Men den ger en bild av det helvete som möter Karolina i det överbefolkade thailändska fängelset, fyllt av råttor, kackerlackssvärmar och sjukdomar, bestraffningar och trakasserier från både medfångar och fångvaktare.

Karolinas uppväxt innebar ständiga förflyttningar när familjen följde faderns diplomatplaceringar i bland annat Afrika och Asien och hon kände sig ofta lite utanför. Hon var intelligent, välutbildad, sökande, men hade ofta en mycket naiv tilltro till de människor hon mötte.

När Karolina närmade sig de tjugo luffade hon mellan usa och Asien, där Thailand blev hennes favoritland. Hon fick anställning i en ädelstensfirma och ansågs som mycket lovande, och kunde fortsätta sitt resande, nu i tjänsten. Det var vid en av dessa resor hon bar med sig en väska för en väns räkning och hennes helvete började. Men värst är den skam och besvikelse som Karolina känner att hon har orsakat sin familj.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida