Från hjärtlös tyrann till hängiven syster

I filmens värld är sjuksköterskan ofta antingen ond eller god. Nu är en av de värsta skurkarna — syster Ratched — aktuell med en egen tv-serie. Det stör omvårdnadsprofessorn Elisabeth Dahlborg.

10 november 2020

Denna höst har en av populärkulturens mest ökända sjuksköterskor återuppstått. I den nya thrillerserien Ratched har översköterskan från Gökboet fått huvudrollen i en yngre version av sig själv. Syster Ratched gick till filmhistorien som den ultimata boven när hon med mild röst och hårda nypor styrde och manipulerade patienterna på den låsta avdelningen på ett mentalsjukhus. Den nya Netflix-serien riktar återigen strålkastarljuset mot sjuksköterskeyrket.

Elisabeth Dahlborg, sjuksköterska och professor i vårdvetenskap vid Högskolan Väst, har sett det första avsnittet och tycker att det var ganska bra. Men hon hade hellre sett en annan sorts sjuksköterska få en egen serie.

— Ja, det stör mig att det är Ratched som får det, hon har redan fått så mycket uppmärksamhet. Det är inte den bilden av sjuksköterskeyrket man vill ge studenter, säger hon och även om det är svårt att se över telefon så låter det som hon gör det med glimten i ögat.

Elisabeth Dahlborg började intressera sig för hur sjuksköterskor framställs på film och i tv-serier för många år sedan. Då undervisade hon sjuksköterskestudenter som gjorde praktik inom äldrevården, men som helst tittade på Cityakuten när de kom hem.

— Jag blev nyfiken på vilken bild av yrket de fick med sig från media. I serierna var sjuksköterskan ofta väldigt underordnad läkaren och det stämde inte med den bild jag hade av yrket, säger hon.

I sin avhandling, som kom 2004, fördjupade sig Elisabeth Dahlborg i några populära sjukhusserier och frågade också studenter om deras bild av yrket återspeglades i media. Hennes farhåga att de fick en skev bild av yrket visade sig dock inte stämma alls.

— Studenterna hade en väldigt realistisk bild av sjuksköterskans uppgifter vilket mer påminde om kärnan i Florence Nightingales tankar.

Trots att det gått mer än 15 år sedan Elisabeth Dahlborg plöjde tv-serier i sin forskning tycker hon inte att den fiktiva bilden av yrket förändrats särskilt mycket.

— Sjuksköterskan som underordnad läkaren finns fortfarande kvar. Det är sällan man ser en sjuksköterska som har eget ansvar och får visa hela sin yrkeskompetens. Nästa gång skulle jag vilja se en sjuksköterska från äldrevården få en egen tv-serie, säger hon.

Hon har inte gett upp hoppet om att sjuksköterskor ska få visa mer av sin verkliga omvårdnadskompetens även på film. Inom kort förväntar hon sig att det kommer en sjukhusserie som tar avstamp i coronavården.

— Det kommer säkert att komma en ny hjälteserie om iva-sjuksköterskor som vårdat under pandemin. Det tror jag kan bli jättespännande, säger hon.

Om Elisabeth Dahlborg själv fick välja skulle hon helst bli vårdad av Nurse Jackie från tv-serien med samma namn (se nästa uppslag).

— Hon ser personen, inte sjukdomen. Jag gillar att hon är väldigt normkritisk, både hur hon själv bryter mot många normer och att hon vårdar alla. Hon tar hand om dem som ingen annan tycker om. Sedan tror jag att det där med att hon tar droger är inlagt för dramatikens skull, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida