Privata vårdbolag

Franskt bolag på väg att köpa Capio

Franskt bolag på väg att köpa Capio
I Sverige driver Capio bland annat S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Det stora franska vårdbolaget Ramsay Générale de Santé har lagt ett bud på samtliga aktier i vårdbolaget Capio som har cirka 5 400 medarbetare i Sverige.

I Sverige visste personalen ingenting förrän beskedet kom i morse, enligt Dagens Medicin.

– Vi är inte beredda att dra några långtgående slutsatser i det här skedet. Det är för tidigt att diskutera detaljer och konsekvenser, säger Henrik Brehmer, informationsdirektör på Capio och företagets talesperson, till tidningen.

Ramsay Générale de Santé är Frankrikes ledande privata vårdkedja med 120 sjukhus och 23 000 anställda. Capio, som har verksamheter i Sverige, Norge, Danmark, Frankrike och Tyskland, har i dagsläget cirka 13 314 medarbetare, varav 5 400 arbetar i Sverige.

För att affären ska kunna genomföras måste budet accepteras av ägarna till minst 90 procent av aktierna och tillstånd ges av flera olika myndigheter.

Enligt ett pressmeddelande från det franska bolaget är tanken med förvärvet att skapa en paneuropeisk aktör inom vårdsektorn, verksam i sex länder.

Affären beräknas kosta cirka 6,8 miljarder kronor.

Strax före lunch meddelade Capios styrelse i ett pressmeddelande att man avvisar budet från Ramsay Générale de Santé. Capios styrelse anser att det är för snålt tilltaget i förhållande till bolagets fulla värde.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida