Frånvaron minskar i norr

Sjukskrivningarna bland personalen i Norrbottens läns landsting minskar. Det är ett trendbrott, tror personalspecialist.

26 september 2003

Sjukfrånvaron i Norrbottens läns landsting har varit bland de högsta i landet, men i februari började den sjunka. Fram till och med augusti hade den minskat från 10 till 9,7 procent jämfört med samma period året innan.

– Det låter inte mycket men det är helt klart ett trendbrott. Den långa sjukfrånvaron har sjunkit månad för månad under sju månaders tid, säger Torbjörn Degerman, utredare och personalspecialist i Norrbottens läns landsting.

Torbjörn Degerman tror att personalen har blivit friskare bland annat tack vare olika insatser till exempel att de långtidssjukskrivna har blivit inbjudna av sina chefer på arbetsplatsträffar. Torbjörn Degerman menar även att samarbetet med försäkringskassorna har haft stor betydelse.

– Vi har gått igenom varenda långtidssjukskriven och tittat på vad man kan göra för varje person. Målet har varit att få tillbaka så många som möjligt, men genomgången har även resulterat i att många har fått gå i förtidspension.

Enligt en rapport som TCO sammanställde i våras hade Norrbotten tillsammans med Västebotten och Jämtland högst andel sjukskrivna. Bäst var hälsoläget i Kronoberg, Halland och Jönköping.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida