Fullt frisk hjälptes att dö

1 oktober 2001

En domstol i Nederländerna utreder just nu hur det gick till när förre senatorn Edward Brongersma dog 1998. Brongersma, 86 år gammal, var inte sjuk men »trött på att leva«. Han bad därför sin läkare att denne skulle skriva ut en dödande »cocktail« åt honom. I ett brev till sin läkare skrev Brongersma: »Jag har ingen att dela tomheten med. Alla mina släktingar, alla mina vänner, alla mina bekanta är döda. Världen har blivit så kall. Efter att ha tänkt igenom saken noga ber jag dig utföra eutanasi. När jag tänker på slutet blir jag otålig.«

Läkaren gjorde som hans patient bad honom. Efter Brongersmas död väcktes åtal för mord mot läkaren, men en underrätt frikände honom med motiveringen att det kan vara ett outhärdligt lidande att vara trött på att leva.

Åklagaren har fört saken vidare till nästa nivå. Han menar att »outhärdligt lidande« måste vara medicinskt grundat och att det är dags att sätta en gräns för vad som kan vara tillåtet enligt lagen om eutanasi och assisterat självmord. Men han vill inte att läkaren ska dömas till fängelse.

Denne hade ju följt de regler som gäller för eutanasi, inberäknat att han rådgjort med en annan läkare.

Domstolen förväntas komma med sitt utslag nu i höst.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida