Fullt upp för unik praktik

Simealai Tavana-Toulouna är unik på Samoa. Hon är nämligen den enda privatpraktiserande sjuksköterskan i landet. Vi träffas en sen lördagseftermiddag i utkanten av Apia.

– Efter tio års sjukhusarbete i Nya Zeeland kom jag hem och arbetade en tid med familjeplanering. Sedan det arbetet tagit slut och jag arbetade utanför vården, fortsatte många att be mig om hjälp och jag åkte då hem till dem, utan att ta betalt.

– Efter några år fick jag en tjänst på sjukhuset här i Apia, på operationsavdelningen. När folk ändå fortsatte att ringa mig och ville ha besök på kvällarna, tänkte jag att det vore något för mig att fortsätta med när jag går i pension år 2000.

Sagt och gjort. Simealai Tavana-Toulouna har nu hållit på sedan i mars. Varje vardagsmorgon har hon mottagning i bostaden, sedan börjar hembesöken. Den lilla vita bilen med texten »Tavana Nurse on Wheels« kan ses överallt på gator och vägar i och runt Apia. Hon tar även emot sjukbesök hemma. Någon brist på jobb finns inte.

– Behovet är stort. Många samoaner tycker inte om att sitta och vänta på sjukhus, säger hon som förklaring till att så många söker sig till henne i stället för till sjukhusen.

Telefonen hemma ringer jämt, även mobilen. Och antalet patienter ökar hela tiden, berättar hon.

En av hennes fasta patienter är landets statsöverhuvud, hövdingen Susuga Malietoa Tanumafili II.

De flesta patienterna finns i och runt Apia på huvudön Upolu, men hon har även patienter på den andra stora ön, Savai’i. Varannan vecka flyger hon på patienternas bekostnad dit på eftermiddagen (flygturen tar cirka tio minuter) och tillbaka på förmiddagen dagen därpå.

Normalt försöker hon vara ledig lördag-söndag, men det fungerar sällan. Den här lördagen är inget undantag. Före vår träff har hon hunnit besöka flera patienter.

Simealai Tavana-Toulouna hinner inte längre med allt arbete ensam och hyr därför ibland in sjuksköterskor för att hjälpa henne på mottagningen och med telefonrådgivning. Hon samarbetar också med sjukhuset i huvudstaden Apia och med läkarna på det privata, mindre  sjukhus som sedan drygt ett år finns i Apia.

Det finns dessutom ett par enskilt praktiserande läkare på huvudön Upolu. Men några pengar från staten får de inte utan de måste själva finansiera all verksamhet. Privat verksamhet uppmuntras inte.

Det kostar också mycket pengar att komma i gång. Simealai
Tavana-Toulouna tvingades låna motsvarande 87 000 kronor i bank (jämför med att en nyanställd sjuksköterska tjänar cirka
21 000 kronor per år). För att behålla rätten till praktik måste hon också varje år betala en avgift till staten på cirka 650 kronor.

– Det är ännu en lite osäker tillvaro. Verksamheten är ny och  jag tjänar mindre än på sjukhuset. Men jag får pengar varje dag och inte som på sjukhuset en gång varannan vecka. Jag ångrar mig inte, eftersom jag tycker att en dröm gått i uppfyllelse.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida