Funderat

Häromdagen läste jag om en kvinna som gillar att ha fel! Och att känna sig rädd och osäker.

9 februari 2004

Det är inte utan att man undrar om hon talar sanning, eller om det kanske bara är för att tala om för omgivningen att det inte är någon idé att försöka sätta henne på plats. Men jag kan inte låta bli att bli lite avundsjuk. Det vore rätt skönt att kunna reagera som hon.

Jag undrar när man är tillräckligt gammal för att vara klok, eller rent av vis?

Så kommer då boken som ska ge mig svaret. Ivrigt sliter jag upp paketet med recensionsexemplaret av Marta Cullberg Westons senaste bok På väg mot Livsvisdom. En guide i vardagen. Äntligen.

I flera år har jag hört kvinnor i medelåldern med en särskild tillfredsställelse i rösten prisa den känsla av lugn och trygghet som åldern givit dem. Någon beskriver att hon nu äntligen vet vad hon kan och att det känns sååå skönt. En annan berättar hur hon äntligen har landat efter år av trevande och sökande i livet. En tredje njuter av att äntligen våga säga vad hon tycker och STÅ för det. Bara det. Tänk så skönt det vore att vara så klok, inte minst på jobbet. Men jag väntar och undrar när jag ska få uppleva detta. Avundsvärda. Med beundran och avund hör jag Linda Skugge säga att hon tackade nej till att möta Björn Ranelid i tv, eftersom hon tänker så långsamt och inte skulle ha en chans i en diskussion med honom. Och att det passar henne bättre att skriva, för det kan hon göra i sin egen takt. Vilken insikt. I så unga år. Kan det vara så att klokhet inte har med ålder att göra? Kanske handlar det mer om att bli vän med sina tillkortakommanden och stå ut med sina brister? I så fall vågar jag också erkänna att även jag tänker långsamt.

Dessutom har jag dåligt minne, är ganska rörig emellanåt och är inte ens särskilt snäll. Man får väl säga att det är på tiden att man kommer underfund med sig själv i min ålder. Plågsamt, men kanske spökar det annars i ålderdomen. Ve och fasa! Jag vill inte bli en bitter gammal kärring. Jag vill åldras som en klok, helst vis, gammal kvinna, som barn och barnbarn vänder sig till i både glada och svåra stunder.

Om boken hjälpte? Det vete sjutton, det finns nog inga genvägar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida