Funderat

Att snacka går ju, men att leva upp till det talade ordet är inte alltid så lätt. Det vet jag av egen erfarenhet.

Jag vet inte hur många artiklar jag har skrivit om hälsoförebyggande arbete, om vikten av att leva sunt och att inte ge sig själv skador i form av lungcancer, fetma, diabetes och sviktande pump.?

Men rökt har jag. Som en borstbindare, om än för länge sen. Krökat har väl alla tonåringar, även om jag inte längre kan sägas vara så ung.?Fet mat äter jag gärna och grönsaker är inget jag prioriterar.?

Men jag har mina försvar. Andra har rökt mer och druckit betydligt mer alkoholhaltiga drycker än vad jag själv skulle tåla. Debatten om fett kontra grönt är långt ifrån avslutad och min midja är slank i jämförelse med de riktiga kolosserna på området.?

Det är jättebra att ta till, det där neurotiska draget att alltid hitta ursäkter eller ännu hellre – se större brister hos andra än hos sig själv.?

Som han jag känner som nyligen tog på sig doktorshatten efter att ha disputerat i konsten att förebygga missbruk av alkohol. Jag känner få som kan dricka som den mannen, om än i lugna former.?Eller polaren som dagarna i ända försöker lösa andras psykiska störningar men själv inte har en aning om hur han ska lösa sina egna problem.?

För att inte tala om grannen som skäller vilt på allt som vi i styrelsen i bostadsrättsföreningen inte mäktar med men som själv har tagit patent på att skräpa ner utanför sin balkong.??

I helgen har jag varit och fiskat, tillsammans med tregrabbar som åtminstone till utseende och utstyrsel skulle platsa i vilket fiskeprogram som helst på tv. Vi är noga med att ha rätta sortens spö, de modernaste rullarna som går att få tag på och självklart en liten batteridriven motor på våra ekor. Ändå är de största gäddor vi får upp knappt större än halva armbågslängden hos ett normalstort femårigt barn.?

Men snackar gör vi. Om hur underbart det är att fiska, hur enormt duktiga vi är på att kasta och vilka fantastiska drag vi har. Att vi seninte får så mycket fisk glömmer vi lätt där vi sitter i våra ekor och lurar oss själva. Men det viktiga är nog inte självbedrägeriet och det magra resultatet. Det viktiga är att vi har så fantastiskt kul.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida