Funderat

Plötsligt stod han bara där, den medelålders mannen i gul skjorta. Och han skrek: »Ni där, ut! Ut! Alla ska ut.«

Han skrek inte bara en gång utan flera gånger.
Det är ingen överdrift att säga att förvåningen var stor. Både hos fotografen Pernille, hos de psykiatrisjuksköterskor som vi intervjuade för ett reportage i Vårdfacket och hos mig. För att inte tala om de tre som satt vid bordet intill. De som kom in efter oss på det lilla kaféet i hamnen i Nyköping den här störtregniga vardagseftermiddagen i juni.

Vi försökte prata med honom, den ilskne mannen, och vi ansträngde oss verkligen för att förklara för honom varför vi var där och att vi av hans personal (det visade
sig att han var ägaren) både fått tillstånd att sitta där i kaféhörnan och att använda ett eluttag till Pernilles fotolampa. Till ingen nytta. Han var oemottaglig för argument och förklaringar.

Det enda han sa var: »Ut härifrån, ni blockerar kaféet så att ingen annan kommer in.« Trots att det fanns lediga bord och stolar och att knappast någon tog sig ner till strandpromenaden i störtregnet.

Så det var bara att plocka ihop allt och gå ut. Samtidigt som de tre vid bordet intill också fick lämna lokalen. Ledsna över hur deras firande av en farbrors 90-årsdag slutade – utslängda i regn och rusk.

Vad ville gulskjortan? Hade han vaknat på fel sida? Var han irriterad över att regnet förstörde hans kommers?

Men kanske var det något helt annat: en fråga om makt. Vi hade haft mage att fråga hans underställda, sommarjobbande, unga tjejer om lov – inte honom.

För oss handlade det om arbetsförhållanden, som uppenbarligen kan variera kraftigt. Det var första gången i mitt 58-åriga liv som jag har blivit utkastad mitt uppe i mitt arbete.

Sjuksköterskorna och vi kunde dock slutföra vår intervju genom att gå till grannrestaurangen, där vi blev mycket väl mottagna.

Mest synd var det om 90-åringen och hans uppvaktning. Visserligen försökte kaféägaren att få dem tillbaka – när han plötsligt insåg att de inte hörde till oss. Men då var de inte intresserade. Inte så underligt, kan tyckas.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida