Funderat

Söndag förmiddag går jag och dottern in i Forssa Livs i Lärbro och köper fyra 10-kronors frimärken.

5 augusti 2005

Hon ska skicka vykort till kompisar i Danmark
och Tyskland. Samma dag startar Almedalsveckan, tummelplatsen i Visby för politiska partier och intressegrupper.
På ett av de seminarier jag besöker under veckan uppträder H G Wessberg, numera generaldirektör på Bolagsverket i Sundsvall, tidigare ledande person i en av näringslivets organisationer.
H G Wessberg berättar livfullt ? han är en bra »skrönikör« ? hur en stackars företagare irrar runt på jakt efter både frimärken, kuvert och postens »kamouflagemålade brevlådor« för att få i väg sitt bokslut till Wessberg och hans medarbetare på Bolagsverket.
Jag fastnar i det där med posten och frimärkena. Var har H G Wessberg varit de senaste åren? Några frimärken har han knappast köpt i alla fall. Han vill få oss att förstå att det är svårare att få tag i frimärken nu än förr. Jag förstår inte alls. Inte kunde jag köpa frimärken en söndagsförmiddag förr, inte i Lärbro i alla fall.
Själva poängen med Wessbergs utläggning har jag tyvärr glömt.

Det är inte första gången det här händer mig.
För några år sedan arrangerade Svensk sjuksköterskeförening ett seminarium och Anne-Louise Martin, vetenskapsjournalist på Sveriges radio, var samtalsledare. Hundratals åhörare satt i aulan och lyssnade på dåvarande utbildningsministern Tomas Östros. När han hade gått vände sig Anne-Louise Martin till deltagarna och uppmanade dem att nu, när »Östrosponken« hade lämnat tillställningen, våga komma fram med de frågor de hade.
Jag blev häpen över hennes spydiga ton, inte bara mot ministern utan framför allt mot de kvalificerade åhörarna. Men det värsta var att detta blev mitt bestående minne av evenemanget.

Eller var det verkligen det värsta? För hur det nu är, både Anne-Louise Martin och H G Wessberg har ju satt svårutplånliga spår i mitt minne. Och kanske i andras.
Det är kanske det allt går ut på: att bli ihågkommen. Och om det ni, kära läsare, minns av mig är att jag en söndag förmiddag köpte frimärken i Lärbro på norra Gotland får jag kanske vara nöjd med det.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida