Ge superhjälten det hen är värd

Ge superhjälten det hen är värd
Michelle Wahrolén. Foto: Angelica Söderberg

 Idag går det inte att öppna en tidning eller se ett tv-program utan att det handlar om coronavirusets härjande. Vårdfokus är inget undantag.

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET.. Det började blåsa en stark orosvind från Kina redan i januari och plötsligt, för bara några veckor sedan, blev den vinden till full storm här i Sverige. I stormens öga står många av er kära läsare. Eller snarare rusar fram bland anstormningen av patienter, tar ett djupt andetag för att jobba intensivt, ibland flera pass på varandra. Iva-sjuksköterskan Katja Fogelberg på Karolinska har fått ta både kvällspass och nattpass och jobbat många timmar i den varma skyddsutrustningen med covid-19-patienter (läs om henne på vårdfokus.se/coronaviruset). Pensionärer och studenter kallas in för att fylla luckorna. Eventuellt kan det bli tal om att vårdutbildade, som i dag jobbar med annat, ska kunna bli inkallade, ungefär som soldater till ett krig.

Vi befinner oss i en kris av sällan skådat slag där allt ställs på sin spets. 2020 har av WHO och ICN utsetts till sjuksköterskans och barnmorskans år. Jag tycker också att det ska vara röntgensjuksköterskans och biomedicinska analytikerns år. Tanken med det var att ert jobb ska synliggöras, men det blev ett tufft och bisarrt sätt det kom att synliggöras på. Nu blir ni kallade för superhjältar och folk går ut och applåderar er på sina balkonger varje dag. Jag hoppas att den här krisen, som det här lilla viruset har orsakat, i slutändan leder till att ni en gång för alla får betalt det ni är värda (fast ni är förstås ovärderliga) och också får en hållbar arbetsmiljö.

”Nu om någonsin borde varje region se vikten av att satsa på våra yrkesgrupper”, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, i en kommentar till det jobb vi gjort om löneutfallet 2019. Jag kan inte annat än att hålla med.

Michelle Wahrolén,
Chefredaktör Vårdfokus

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida