Globalt tänkande arvet efter Virginia Henderson
Under ICNs 22:a världskongress i juni möttes nära 5 000 sjuksköterskor från över 90 länder i Köpenhamn. Temat var politik som en möjlighet för sjuksköterskor att påverka.
– Jag hade lyckan att en gång som ung sjuksköterska få träffa Virginia Henderson. Hon uppmanade mig att samarbeta med andra internationella studenter i forskning och tänka och handla globalt, berättade doktor Sheila Tlou i sitt minnestal till »Amerikas Florence Nightingale«.
– Virginia Hendersons idéer
är lika aktuella i dag som för 40 år sedan, sa doktor Sheila Dinotshe Tlou, en av huvudtalarna vid ICN-kongressen i Köpenhamn i somras.
Hon är adjungerad professor i omvårdnadsforskning vid universitetet i Botswana, ett internationellt center för utveckling av sjuksköterske- och barnmorskeomvårdnad, forskning om aids, unga flickor, klimakteriet och äldre kvinnors hälsa.
Växande världsmarknader, politiska nyorienteringar och teknologiska omvälvningar har gjort att den värld som vi lever i har krympt. Sheila Tlous afrikanska kontinent upplever stora skulduppskrivningar, minskad hjälp, väpnade konflikter, en ökande fattigdom och en förödande HIV/AIDS-epidemi som systematiskt slår ut de framsteg i folks livskvalitet som bättre förlossnings- och primärvård har gett.
– Förebyggande arbete är viktigast för att begränsa hiv- spridningen. Och sjuksköterskor har som första linjens hälsoarbetare i de flesta länder i världen ett stort inflytande som vi ibland inte är medvetna om.
Sjuksköterskor riskerar att smittas av hiv genom exponeringen för blod och kroppsvätskor. Prospektiva studier uppskattar risken till 1 på 3 000 nålstick med hiv-infekterat blod.
Samarbeta med »goda män«
Men på många håll riskerar sjuksköterskor hiv i högre grad i sitt privata liv än i sitt professionella.
I många länder råder ojämlikhet genom lagstiftning och kulturella normer, genom att kontrollen över jorden ges till männen, genom lagar som gör kvinnan underordnad sin make, och genom arvsseder som gör att det är män som får familjeegendomen.
– Kvinnor som lever så är inte i stånd att förhandla om eller insistera på säkert sexuellt umgänge och utsätter sig därigenom för att infekteras av hiv.
– Sjuksköterskor i utvecklingsländer bör för att övervinna hiv-epidemin samarbeta med »goda män«. De kan användas som förebilder för de »inte så goda«; inspirera dem som har vanföreställningar om vad maskulinitet innebär så att de får ett riktigare beteende.
Två dollar om dagen
Trots konferenserna i Kairo -94 och Peking -95 där regeringarna uppmanades att se till att riktlinjerna för hälsoinsatser för kvinnor blev etiska och genderkänsliga är kvinnors fattigdom fortfarande förhärskande i de flesta länder, påpekade Sheila Tlou.
Majoriteten av de tre miljarder människor som lever på mindre än två amerikanska dollar om dagen är kvinnor och majoriteten av de en miljard vuxna analfabeter som finns i världen är också kvinnor.
– Vi bör förvissa oss om att genusperspektivet är integrerat i hela hälsovårdssystemet och sjuksköterskor bör utbilda sig i frågor om genus och mänskliga rättigheter så de kan införliva det i planering och när de ger hälsovård.
Börja ifrågasätta
Sheila Tlou är övertygad om att om visionären Virginia Henderson levt i vår www-era så skulle hon ha uppmanat alla sjuksköterskor att ta varje tillfälle till att öka sitt tekniska kunnande för att förbättra sin yrkesroll.
Hon anser att sjuksköterskor kan bidra till att förbättra kvinnors hälsa genom att använda Hendersons värderingar som forskare och börja ifrågasätta sakernas tillstånd.
– Jag utmanar sjuksköterskor att engagera sig i forskning för att förmedla relevans, effektivitet och etik i sjukvårdssystemen i tider av globalisering, privatisering, decentralisering och avreglering, fortsatte Sheila Tlou.
– Vilka är hälsoeffekterna för sårbara grupper som föräldralösa, kvinnor eller äldre när regeringar flyttar ansvaret för att ge hälsovård till det civila samhället och den privata sektorn?
Samtidigt ser hon bristen på samarbete inom omvårdnadsforskningen som ett stort problem. Den vanligaste samarbetsmodellen i dag är att forskande sjuksköterskor från rika länder identifierar problem och skickar forskare och specialister till de fattiga länderna där de för över kunnande.
Den modellen bygger inte upp kapaciteten hos fattiga länders forskande sjuksköterskor och leder därför inte till utveckling av kulturellt anpassade insatser utan uppmuntrar i stället fortsatt beroende av utvecklade länders forskare.
Söka politiska poster
– Men allra viktigast är att vi sjuksköterskor söker politiska poster och träder in på den arena där hälsobeslut tas – oftast av män. Genuslikhet i alla livets skiften beror på politisk vilja och hängivenhet och den sortens maktdelning kan inte nås om majoriteten av politikerna är män, konstaterade Sheila Tlou och avslöjade samtidigt att hon tänker ställa upp i kommande val i Botswana.
– Det hetaste stället i helvetet är reserverat för de goda människor som ser men inget gör.
– Jag kan bara upprepa Virginia Hendersons ord: Tänk och handla globalt och samarbeta med andra hälsoforskare.