Jubileumsåret 2020

Grattis Florence!

Grattis Florence!
Den 12 maj är det 200 år sedan Florence Nightingale föddes. Då firas också internationella sjuksköterskedagen världen över.

200 år har gått sedan den legendariska sjuksköterskan Florence Nightingale föddes. I år uppmärksammas hennes födelsedag — och sjuksköterskors och barnmorskors viktiga jobb över hela världen. Följ Sjuksköterskans och barnmorskans år 2020 hela året i Vårdfokus.

25 februari 2020

 

Mästare på att visualisera statistik.

Banbrytande statistiker

Visste du att Florence Nightingale var en mästare på att visualisera statistik? Hennes diagram över dödsorsaker och antal dödsfall under Krimkriget är berömda för hur de tydliggör komplexa data på litet utrymme.

 

Sökes: 9 miljoner kolleger

Runt 9 miljoner fler sjuksköterskor och barnmorskor behövs det i världen år 2030 för att alla länder ska lyckas nå de globala målen för hållbar utveckling kring hälsa och välmående.

Sheila Tlou, sjuksköterska och tidigare hälsominister i Botswana. Foto: Kicki Engström Höjer.

Kampanjar för höjd status

”Sitter du inte kring bordet som sjuksköterska, så serveras du på menyn.” Så sa Sheila Tlou, sjuksköterska och tidigare hälsominister i Botswana, vid lanseringen av kampanjen Nursing Now. Kampanjen pågår hela 2020 och målet är att stärka den globala hälsan genom att höja omvårdnadens status.

Yrket under lupp

Den 7 april 2020 presenteras två rapporter: State of the world´s nursing report och State of the world´s midwifery 2020 report. Sjuksköterskerapporten beskriver hur yrkeskåren ser ut i WHO:s medlemsstater och hur den bidrar till att nå de globala hälsomålen. Barnmorskerapporten, som görs för tredje gången, fokuserar på framsteg och hinder i kampen för effektiva och kvalitativa barnmorskesinsatser runt om i världen.

Sjuksköterskerapporten beskriver hur yrkeskåren ser ut. Bild: Istockphoto.

Internationella gäster

Den 21–22 april står Stockholm värd för International workforce forum, en konferens arrangerad av bland annat ICN, International council of nurses. I fokus står rapporten State of the world´s nursing och Sjuksköterskans år.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida