Graviditet och förlossning

Ur innehållet i Vårdfackets temabilaga om Graviditet och förlossning, som du kan beställa fr o m 9 mars 2007 genom att klicka på länken till höger.

Ny metod kan hjälpa barnlösa utan pengar
Med den nya metoden, in vitro-mognad, kan fler kvinnor i framtiden behandlas för ofrivillig barnlöshet. När äggen mognar utanför kvinnans kropp behövs inte den dyra och besvärliga hormonbehandling som ingår i in vitro-fertilisering.

Hur barnets uppväxt kan bli avgör rätten till donation
De flesta ofrivilligt barnlösa par som behöver spermie- eller äggdonation får behandling. Men det blir ett nej om kliniken bedömer att barnet inte kommer att få en god uppväxt.

Information en utmaning för fosterdiagnostiken
Kombinerat ultraljud och biokemi ger den bästa grunden för en eventuell utredning av Downs syndrom. Den slutsatsen kommer att öka behovet av barnmorskornas information till föräldrarna.

Svårt att tacka nej till ultraljud
Drivkraften att se sitt barn på ultraljudsskärmen är starkare än rädslan för att få ett negativt besked.

Pappor från Mellanöstern uppskattar svensk mödravård
I Mellanöstern är graviditet och födande ingenting som engagerar männen i särskilt hög grad. Att delta vid en förlossning är otänkbart för de allra flesta. Som invandrare och blivande pappor i Sverige öppnas därför en helt ny värld för dem.

Möta våldsutsatta kräver nätverk
Tusentals gravida kvinnor utsätts varje år för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld av sina män. För att ge kvinnorna stöd behöver mödravården en handlingsplan och ett professionellt nätverk med upparbetade kontakter, anser barnmorskan och forskaren Kerstin Edin.

Riktlinjer för GBS på väg
Åtta barn dör varje år efter ett ha blivit koloniserade med grupp B-streptokocker, GBS. Nästan var tredje gravid kvinna har bakterien i slidan. I dag finns ingen nationell policy för hur GBS hos gravida ska behandlas, men riktlinjer är på väg.

Viktigt att hitta gravida som behöver psykosocialt stöd
Många kvinnor med psykiska problem under graviditeten upplever senare både sitt barn och sin roll som mamma negativt. Att några döljer sina svårigheter av skam eller av rädsla för att barnet ska omhändertas, ställer stora krav på barnmorskan.

Sällan skäl avstå antidepressiva under graviditet och amning
Deprimerade kvinnor bör få effektiv behandling under graviditet och amning. En obehandlad depression påverkar både kvinnan, fostret och det nyfödda barnet negativt.

Akupunktur är effektivast mot bäckensmärta
Gravida med bäckensmärta erbjuds oftast bäckenbälte och träningsprogram men det blir de inte hjälpta av. Det säger barnmorskan Helen Elden, vars forskning visar att kompletterande stabiliseringsträning och akupunktur däremot kan lindra värken.

Intagnings-CTG ifrågasätts
Vid ankomsten till förlossningen har det sedan länge varit rutin att göra en så kallad intagnings-CTG under 20 till 30 minuter. Men resultatet är inte alltid tillförlitligt och det kan starkt ifrågasättas om undersökningen är till nytta för lågriskföderskor.

Utdragen förlossning kan upplevas som livshotande
Vid en utdragen förlossning behöver förlossningsteamet vara medvetet om hur situationen påverkar kvinnan, så att de kan möta hennes rädsla och smärta. Det ställer särskilda krav på förlossningsvården, anser barnmorskan Astrid Nystedt.

Prov kan förutse värksvaghet
Värksvaghet är ett stort problem inom förlossningsvården världen över. Kvinnan blir utmattad och många gånger även fostret, som riskerar att utsättas för syrebrist.

Personligheten påverkar valet av födelsemetod
Förstföderskor som väljer att föda med hjälp av planerat kejsarsnitt är ofta otåligare än kvinnor som väljer vaginal förlossning. Deras förhållande till de egna föräldrarna och andra betydelsefulla vuxna är dessutom annorlunda.

Sfinkterskador upptäcks ofta inte
Riksgenomsnittet för slutmuskelskador, sfinkterskador, till följd av förlossning ligger på fyra procent. Den siffran stämmer inte.

?Ring om det är något?, räcker inte
Tidig hemgång från bb har blivit det vanliga i hela västvärlden. Det sparar pengar. Men nu kommer rapporter om att den medicinska säkerheten för barnet kan äventyras.

Svårt hinna följa upp mor och barn
Barnmorskor tycker att de har förlorat en del av sin yrkesroll med tidig hemgång från bb. De känner sig inte längre lika värderade som experter på vård av mamma och barn. Kanske kan telemedicin förbättra situationen.

Intrauterin fosterdöd minskar inte
Trots den tekniska utvecklingen dör lika många barn i livmodern nu som för 25 år sedan. Noggrann utredning av orsaken skulle ge mer kunskap om varför det sker.

Viktigt hur beskedet ges om att barnet är dött
Beskedet om att barnet de väntar har dött i moderlivet kommer föräldrarna ihåg ordagrant. Den som ger beskedet måste därför förhålla sig ?med långsamhet till orden?.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida