Hälften av 12-åringarna har kallats hora

Flickor i 12-årsåldern är ambivalenta och osäkra inför sina egna kroppar. Nästan hälften av dem har kallats hora, visar en studie.

I 12-årsåldern är flickorna på väg att lämna barndomen för att bli kvinnor och befinner sig i en period i livet då kropp och själ utvecklas som mest. I samtalsgrupper med flickor, både i 15 till 18-årsåldern och i 12-årsåldern, tar Gun Rembeck, barnmorska och verksamhetschef på ungdomsmottagningen i Lerum, upp ämnen som hälsa, livsstil och självförtroende.

Hon vill fånga flickorna innan de har fått sin första mens, innan de haft sitt första samlag eller innan de reser i väg på sin första utlandsresa utan föräldrar. Den grupp flickor som är mest negativ till sig själv och till den egna kroppen är just 12-åringarna.

En kartläggning i Gun Rembecks pågående doktorsavhandling om flickor i 12-årsåldern visar att 46 procent av dem någon gång har blivit kallad hora och att 38 procent har blivit kallad fitta. Erfarenheten och flickornas egna berättelser visar att de inte stöttar varandra när de är bland pojkar.

– Jag vill uppmuntra flickors kommunikation med varandra och uppmanar dem att hålla ihop och stötta varandra när någon blir verbalt angripen.

Dagens unga tjejer vågar ta för sig och vågar yttra sig mer än vad tjejer gjorde förr. Men det är osäkert om det är detsamma som att de har fått ett bättre självförtroende.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida