Håll inte kvar patienten i sjukvården
Rutinmässiga läkarbesök efter bröstcanceroperation är onödiga. Det är bättre att låta kvinnorna kontakta en bröstsjuksköterska vid behov.
I sjukvården har det funnits en tradition att följa bröstcanceroperade kvinnor upp till tio år efter operationen. På den tiden hinner patienterna med 20 läkarbesök.
? Många kvinnor tycker att återbesöken är ångestfyllda och utan mening. Medicinskt sett finns det heller inga belägg för återbesöken. Men ska man ta bort en gammal rutin måste man först utvärdera det man tar bort, säger onkologsjuksköterskan IngaLill Koinberg.
Som doktorand på institutionen för medicin och vård vid Linköpings universitet har hon tagit reda på vad bröstcanceropererade kvinnor själva önskar av sjukvården. Tillgänglighet, kontinuitet och information står högst på listan.
När IngaLill Koinberg sedan jämförde kvinnor som fått rutinmässiga återbesök hos läkare med dem som fått komma till sjuksköterska vid behov fann hon inga skillnader i upplevd ångest och oro. Inte heller skilde sig grupperna vad gällde välbefinnande. Hennes slutsats är därför att den gamla traditionen med rutinmässiga läkarbesök kan avskaffas. I stället bör kvinnorna erbjudas att själva kunna ringa till en sjuksköterska vid behov.
Nytt synsätt
Fler har kommit till samma insikt. Det gamla vårdprogrammet luckras upp på flera ställen i landet, berättar IngLill Koinberg.
? Ytterst handlar det om ett nytt sätt att se på kvinnor som drabbats av bröstcancer. Ett år efter bröstcanceroperationen är 90 procent tillbaka i sitt normala psykiska tillstånd. Vi måste se det friska hos kvinnorna och inte hålla kvar dem i sjukvården längre än nödvändigt.