Hallå där!

Inger Sjögren, ambulanssjuksköterska i Stockholm som ska delta i Allt för Hälsan på Stockholmsmässan den 15 till 17 februari.

4 februari 2002

Vem är du?
– Jag är ambulanssjuksköterska sedan 20 år och delar min tid mellan att leda Akutskolans kurser i första hjälpen och hjärt-lungräddning, och att vara koordinator och forskningssjuksköterska på Södersjukhusets hjärtintensiv. Jag är länken mellan ambulansen och sjukhuset och sammanställer journaler över varje hjärtstopp som inträffar utanför sjukhus i Stockholms län. De skickas till Göteborg och ligger till grund för den framtida behandlingen av hjärtinfarkter.

Vad ska du göra på mässan?
– Jag ska presentera Akutskolan, visa en ambulans och dess utrustning och förhoppningsvis locka mer personal till ambulanssjukvården.

Hur då?
– Bland annat kommer vi, med hjälp av professionella skådespelare, att på scenen visa en dramatisering av ett hjärtstillestånd. Vi får möta mannen som kommer hem, från hans utbrott över att inte få sin bearnaisesås till biffen, till hans hjärtstillestånd. Och vi får följa hur hustrun ringer till SOS Alarmering och hör i högtalare samtalet där hon instrueras i hjärt-lungräddning.

– Vi har visat dramat i Stockholm på Kungsträdgårdens scen tidigare och då blev en del åskådare så tagna att de grät.

Hur är det med allmänhetens kunskaper i första hjälpen?
– Är det något jag lärt mig så är det att alltför många står handfallna och inte vet vad de ska göra när något händer. Därför är det viktigt att ruska om folk. Många trafikoffer dör faktiskt inte av själva kollisionen utan av ofria luftvägar. Hade de fått snabb hjälp så hade de kanske överlevt.

Berätta mer om Akutskolan!
– Det är en skola där jag lär ut hjärt-lungräddning, första omhändertagande vid olycksfall och första hjälpen vid akuta sjukdomsfall. Kurserna vänder sig till lekmän, poliser, sjuksköterskor och läkare. Det är kul. Det gäller verkligen att veta på vilken nivå ribban ska läggas.

Hur kom du att börja med det här?
– Efter alla år som ambulanssjuksköterska fick jag problem med rygg och höfter. Jag har alltid hållit på med utbildning vid sidan om och har gått flera instruktörskurser. När jag inte kunde bära så mycket längre gav aisab, Ambulanssjukvården i Storstockholm AB, mig möjlighet att starta Akutskolan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida