Hallå där…

...Lisa Hård af Segerstad, sjuksköterska och mastskeppare på Ostindienfararen Götheborg som om två år ska vara framme i Kina.

4 november 2005

Hur känns det att vara instängd på begränsat utrymme på ett skepp med andra människor?

– Det är en enda stor studie i psykologi. Vi måste respektera varandra; låta alla få ha en dålig dag ibland och ha överseende med det. Vill man ha en stund för sig själv får man klättra upp i masten.

Vilken är din uppgift som sjuksköterska?

– Att ansvara för sjukhytten, apparaturen där och fartygsapoteket. Jag har mottagning en timme om dagen och jour dygnet runt.

Vilka åkommor kan ni behandla?

– Sjukvården ombord bygger på akutinsatser, inte behandling av kroniska tillstånd. Alla ombord måste vara friska för att få följa med. Vi klarar de flesta småskador och vardagssjukdomar. Vi kan gipsa benbrott men inte operera, blindtarmsinflammation behandlar vi med intravenös antibiotika. Det finns defibrillator och hjärtövervakning, så att vi kan göra en akutinsats vid hjärtinfarkt.

– En svårt sjuk person försöker vi få iland till ett riktigt sjukhus. Data, som hjärtrytm, kan vi sända via satellit till Sahlgrenska i Göteborg, och där alltid få hjälp av en specialist.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida