Hallå där…

...Susanne Söderquist, barnmorska på »Morskan med killmottagning« i Sälen. Varför just där?

– Från oktober till april jobbar 2 000 unga vuxna här. De bor tio i varje stuga, jobbar nästan jämt, festar för resten och kan aldrig vara ensamma. Det är en tuff tillvaro med krav från både kompisar och chefer och en del agerar ut mer än de skulle göra på hemmaplan. Varje år har jag hjälpt några hem som har mått dåligt av att vara här.

Ni har hittat mest klamydia i hela Sverige?

– Det beror på vårt utåtriktade arbete. Vi är två kvinnliga barnmorskor och en manlig sjuksköterska, alla på deltid. Dessutom samarbetar vi tätt med diakonerna, det är fjällkyrkan som bekostar verksamheten. Tillsammans söker vi upp ungdomarna, går ut på klubbarna, och då är vi alltid en av varje kön. Jag är övertygad om att andra skulle få samma resultat om de arbetade så.

Detta är din femte säsong, vad är det som drar?

– Arbetet är väldigt utvecklande och det förstår våra respektive chefer som ger oss deltidstjänstledigt på vintrarna. De unga här är äldre än de som brukar komma till ungdomsmottagningar och de är lättare att föra en diskussion med. Dessutom är könsfördelningen jämn. Dilemmat i övriga Sverige är ju att man inte når killarna, men även där har vi lyckats.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida