Hallå där…

...Christer Fällman, projektledare för det planerade hbt-äldreboendet Regnbågen i Stockholm. Varför behövs hbt-boende???

29 juli 2009

– I spåret av vårdens privatisering diskuteras flera olika profilboenden, till exempel för invandrargrupper. Gayvärlden har så att säga sitt eget språk den också. Det finns en gaykultur man vill värna. Det är också alltför vanligt att gamla inte vågar säga till personalen att Kalle eller Lisa som kommer och hälsar på är deras partner sedan 40 år. Alla hamnar inom ramen för en heteronormativiteten. Det är som att kliva in i garderoben igen. ?

Vad ska personal på äldreboenden tänka på??
– Att vårda med sunt förnuft och medkänsla. Jag förstår att det är svårt om personer inte vågar komma ut som homosexuella. Därför vill vi informera – inte bara personal på boenden utan även annan vårdpersonal och biståndshandläggare.?

Bör personalen själva vara hbt-personer??
– Nej, det handlar om att ha rätt inställning. Vem som helst ska också kunna bo på profilboenden, annars leder det till en oönskad segregering.?

Hur vet du att det behövs hbt-boenden??
– Vi vet att det finns en sådan önskan och gör nu en marknadsundersökning om hur stort behovet är. Men det finns fler frågor än behovet som måste undersökas först. Vilken typ av boende och lämplig fastighet till exempel. Först 2011 kan det kanske bli verklighet.?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida