Hållbart arbetsliv för alla

Hållbart arbetsliv för alla

Ledare. Vi har just upplevt en semesterperiod som var oerhört kämpig för många. Samtidigt rapporterar Vårdfokus att allt fler unga medlemmar väljer att arbeta deltid. En viktig orsak är en förlegad arbetsorganisation.

7 september 2011

Sommaren är över och jag har rivstartat med ett par mycket intressanta och viktiga möten. En av mina första arbetsdagar träffade jag barn- och äldreministern Maria Larsson. Vi hade ett bra samtal om äldres hälsa, och inte minst om den specialistkunskap som våra yrkesgrupper har att tillföra när samhället rustar för att kunna ta hand om en allt äldre befolkning. ?

Ytterligare ett viktigt tillfälle att prata specialistkunskap var Kirurgiveckan i Visby i slutet av augusti, där jag deltog för att tala om säker bukkirurgi. Säker vård står alltid högst på vår agenda och Vårdförbundet bidrar ständigt med ny kunskap för att så få som möjligt ska drabbas av vårdskador.??

En annan av de allra viktigaste frågorna för Vårdförbundet är ett hållbart arbetsliv. Alla medlemmar ska orka jobba fram till pensioneringen och alla ska ha möjlighet att kombinera arbetsliv och privatliv på ett bra sätt.

Kraven på kvalitet och tillgänglighet blir ständigt högre inom vården, men arbetsfördelning och organisation följer fortfarande ofta ett förlegat mönster. Varje arbetsgivare måste försöka optimera organisationen så att allas kunskap kan användas på rätt plats vid rätt tid. Då får vi en effektivare vård, en bättre vårdmiljö för patienten och en hälsosammare arbetsmiljö för yrkesutövarna.?

Att deltidsarbete också hänger ihop med våra könsroller och arbetsfördelningen mellan kvinnor och män på hemmaplan gör inte arbetstidsfrågan lättare att reda ut. Det är betydligt vanligare att kvinnor väljer att gå ner i arbetstid för att hinna med att ta hand om familjen, än att män gör det. Det är inte bara inom arbetslivet som kraven är stora.

Nu laddar jag, tillsammans med knappt 200 kongressombud, inför kongressens andra del, som går av stapeln i slutet av september. Det ska bli mycket spännande att tillsammans med den nya förbundsstyrelsen få genomföra en kongress där många viktiga beslut om vår gemensamma framtid ska fattas.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida