Han kör nattskift som norrskensjägare

Han kör nattskift som norrskensjägare
Calle Bergstrands intresse för norrsken startade när han skulle flytta till Umeå - men även på Gotland, där han bor idag, kan han uppleva norrsken. Foto: Calle Bergstrand.

Calle Bergstrand är sjuksköterskan i Visby som också är känd som hela Sveriges norrskensnörd. Tack vare hans prognoser har allt fler svenskar kunnat uppleva sprakande norrsken i sina hemtrakter.

Klockan har nyss passerat fem på morgonen. Calle Bergstrand sänder live på Facebook, innan han ska till jobbet på Gotlands ungdomsmottagning.

God morgon! Vilken häftig natt. Den förväntade träffen kom. Nu ser vi värden som är helt sanslösa. Det är svårt att veta vart det tar vägen, men mest troligt är att vi har norrskenschanser i hela landet ikväll.

Calle Bergstrand. Foto: Calle Bergstrand.

Han ägnar minst en timme om dagen åt Facebookgruppen Norrsken Sverige som har över 130 000 följare. Man ska inte bli förvånad om man ser Calle Bergstrand presentera sina live-prognoser samtidigt som han steker quornfärs till tacomiddagen, för att få ihop vardagen.

− Det är absolut värt det. Jag får så mycket energi tillbaka av människors positiva kommentarer och lycka över att ha fått se norrsken, säger han.

Calle Bergstrands intresse för norrsken startade när han skulle flytta till Umeå för femton år sedan.

− Inför flytten läste jag massor om amerikansk rymdforskning. I Umeå gjorde jag mina första norrskensprognoser och blev jättetaggad när jag såg att de slog in.

Först var det själva norrskensupplevelsen som stod i centrum. Men de senaste 10 åren har intresset för teorier om solaktivitet, solvindar och rymdväder tagit över.

− Jag fascineras av hur solen och rymden fungerar.

När chanserna för norrsken är goda ger sig Calle Bergstrand ut i Gotlandsmörkret. Men sena kvällar går inte så bra ihop med att vara småbarnspappa och arbeta heltid som sjuksköterska.

Numera blir det ungefär fem nätter per år, när jag nästan är helt säker på att få se norrsken över ön.

En norrskensupplevelse kan ge den bästa avkopplingen från jobb och vardagsstress, tycker han. 

− Jag blir ödmjuk när jag ser norrsken. Man påminns om hur liten man är och plötsligt känns problem inte längre så stora. Det blir en paus från allt.

5 tips för dig som vill jaga norrsken

  • Ha tålamod! Är prognoserna för norrsken goda, ta dig tid att vänta.
  • Rikta blicken mot norr och försök att hitta en horisont som är fri från belysning.
  • Norrsken kan ofta först anas som svaga stråk av dimma, som snabbt kan växla till starka draperier av ljus och färg.
  • Följ @norrskensverige på Facebook, för att ta del av prognoser och observationer om vilka platser som norrskenet är synligt på för tillfället.
  • Ta hjälp av appar som My Aurora Forecast eller Glendale App, som beräknar norrskenschanser för olika platser.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida