Valet 2018

Han valde (S) för balansen

Han valde (S) för balansen
Fredric de Afonseca och hans mamma Karin de Afonseca delar många intressen, som politik och mat. Foto: privat

Hot och hat stoppar varken sjuksköterskan Fredric de Afonseca  — eller hans mamma — från att fortsätta engagera sig för Socialdemokraterna och i politiken i Uppsala.

23 augusti 2018

– Det är hon som format min politiska ideologi. Hon är mycket för solidaritet, jämlikhet, att bygga ett samhälle för alla, säger Fredric de Afonseca om sin mamma Karin de Afonseca, även hon aktiv i Socialdemokraterna sedan några år tillbaka.

Han har alltid varit politiskt engagerad. Men det var efter en vadslagning, med just mamma, som Fredric de Afonseca tog steget och blev medlem i Socialdemokraterna. Om Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, skulle han inte bara stå vid sidan om och titta på längre, berättar han.

– När det blev så, då var jag tvungen att stå för mitt ord.

Valde (S) för balansen

Han valde Socialdemokraterna för att han tyckte sig se en balansgång i partiet som passar hans egen ideologi. Längre åt höger vill han inte gå, det blir för ”jag-fokuserat”, längre åt vänster får han problem med den ”ekonomiska ekvationen”, säger han.

Inför höstens val står Fredric de Afonseca som nummer tio på S-listan till regionfullmäktige i Uppsala och hoppas på en ordinarie plats där. Det är vårdfrågorna som lockar honom mest. Han tänker också att det inte kan skada med lite mer vårdpersonal i regionpolitiken.

– Så här känner folk, detta pratas det om vid kaffet, det här gör att människor trivs. Har man varit där själv så vet man.

Fredric de Afonseca började sin sjuksköterskekarriär på Akademiska sjukhuset i Uppsala, först på kirurgen och sedan på akutens diagnostikavdelning. Nu arbetar han inom hemsjukvården i Uppsala kommun.

Ökad administration oroar

Tidigare i år visade Vårdfokus granskning att den administrativa personalen inom regioner och landsting ökat stort i hela landet och mer än personalen som vårdar. Värst var läget i Uppsala, visade granskningen.

Stora administrativa apparater i både kommuner och landsting tror Fredric de Afonseca ligger bakom en del av den pågående vårdkrisen. Han vill flytta beslutsfattandet närmare personalen, men hur? Hans erfarenhet av politiken hittills är saker tar lite för lång tid att förändra, oavsett vilka som styr.

– Här skulle jag vilja ha ett magiskt trollspö och flytta administrationen närmare vårdpersonalen. Jag har kolleger som aldrig träffat någon från HR, de vet att lönen sätts av dem men de har aldrig fått diskutera lön, säger han.

Fredric de Afonsecas tre viktigaste frågor inför valet i höst på lokal, nationell och internationell nivå är:
1: Att inte privatisera Akademiska sjukhuset i Uppsala.
2: Att jobba för demokrati och mot fascism.
3: Miljöfrågan.

Måltavla för rasister

Han är född i Sverige. Men med ett namn som låter utländskt och ett politiskt engagemang har han blivit måltavla för rasister. I Gottsunda där han bor med sin fru och fyra barn har han fått BBS och ”alla blattar ska dö” klottrat på dörren.

Efter att ha kritiserat ett förslag från Sverigedemokraterna fick han ett hot som polisanmäldes. Men trots att det fanns namn och bild på personen som ”visste var han bor” ledde inte polisanmälan någonstans. Det är han besviken över.

Trots att han inte passar in i hatarnas världsbild så känner han sig trygg. Han vill fortsätta jobba för ett öppet samhälle och göra det han kan för sin hembygd.

Gillar att prova nytt

– Jag tycker inte att man ska göra skillnad på människor och människor. Det skulle påverka samhället åt ett osvenskt håll. Sverige har varit jättebra på att anamma saker från andra kulturer och inkorporera det i samhället på ett bra sätt, säger Fredric de Alfonseca.

Det brukar även han själv göra, vid spisen i köket ihop med mamma. De delar matlagning som intresse och ofta blir det något nytt recept från ett okänt kök.

– Allt från hela världen, vi gillar att prova nytt. Mammas senaste alster var en vegansk smörgåstårta.

Vårdfokus politikerintervjuer.

Vi har hittat 378 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor på partiernas valsedlar till landstingsvalet i höst.

  • 316 sjuksköterskor
  • 40 barnmorskor
  • 18 biomedicinska analytiker
  • 4 röntgensjuksköterskor

Varför har de valt att engagera sig politiskt och hur mycket kan de påverka politiken?

I en serie artiklar fram till valet intervjuas de i Vårdfokus.

Vi har valt att intervjua de som är företrädare för partier som finns representerade i landstingen/regionerna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida