covidvården

Här får vårdpersonal extra pengar

Här får vårdpersonal extra pengar
I Västra Götaland får de som arbetar i skyddsutrustning med inneliggande covidpatienter 500 kr extra per arbetspass. Arkivbild: Mostphotos.

Dubblerat friskvårdsbidrag, extra betalt för covidpass och ersättning för flyttad semester. Arbetsgivarna har valt olika vägar för att ekonomiskt kompensera dem som sliter i vården under covidpandemin.

Region Sörmland höjer friskvårdsbidraget från 2 500 kronor till 5 000 kronor per år. Det ska gälla tillfälligt under 2020 och 2021. Dessutom får varje medarbetare ett skattefritt presentkort på 1 000 kronor.

Ett förstärkt friskvårdsbidrag är tänkt att hjälpa till i återhämtningen, enligt regionstyrelsen som beslutat om höjningen.

20 000 extra i Västmanland

Som Vårdfokus kunde berätta tidigare i veckan får alla som har sin grundplacering på covid-iva vid Västmanlands sjukhus i Västerås från juni till och med september 20 000 kronor extra. Alla yrkesgrupper får lika stor ersättning. Beslutet har tagits av regionen efter påtryckningar från Vårdförbundet.

– De har en mycket utsatt situation med stor arbetsbörda och hög psykisk stress. Därför krävde vi ekonomisk kompensation för att värdera deras insats på ett synligt sätt, säger Janí Stjernström, ordförande för Vårdförbundet avdelning Västmanland.

Läs mer: Västerås: Extrapengar till dem som vårdar covidpatienter

500 per pass i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen har beslutat om 500 kronor i extra ersättning per arbetat pass för de som arbetar i skyddsutrustning med inneliggande covidpatienter.

– De som jobbar på enheter med smittade covid-19-patienter gör ett fantastiskt arbete. De arbetar under svåra förhållanden som är långt utanför det normala. Vi i regionstyrelsen vill visa vår uppskattning och ge dessa medarbetare en extra ersättning, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) i ett pressmeddelande från regionen.

Alla yrkeskategorier får lika mycket. Kostnaden för ersättningarna beräknas bli 74 miljoner kronor och betalas ut under hösten.

– Det är välkommet, men för lite och borde omfatta fler medarbetare som tvingas slita mycket extra i dessa tider, säger Anne Karin Höglund, ordförande för Vårdförbundet avdelning Västra Götaland.

Tillägg i Jönköping

Vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping har personalen som arbetar med covidpatienter krävt risktillägg. Det sade regionen nej till – däremot blir det ett arbetsvärderingstillägg på 4 000 kronor per månad från april till augusti för covidpersonal som arbetar patientnära. Ersättningarna för färdtid och övertid har också höjts.

– Vi tycker dels att 4 000 kronor är för lite och dels att fler medarbetare ska kompenseras som jobbar med covidpatienter, till exempel på akuten, inom ambulansen och på geriatriken, säger Irene Sjövall Sanned, ordförande för Vårdförbundet avdelning Jönköping.

Örebro betalar flyttad semester

Andra regioner har valt att lägga extra ersättningar på dem som inte får fyra veckors sammanhållen semester. I Region Örebro ges 15 000 kronor extra till alla som får en av de fyra semesterveckorna förlagd till hösten.

Läs mer: Här får alla tre veckors sommarsemester

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida