Här finns trivsel och teamkänsla

Här finns trivsel och teamkänsla
Anna-Karin Nilsson och Louise Rörland har svårt att tänka sig en bättre arbetsplats. Foto: Maria Åsén

På PCI-avdelningen vid Sunderby sjukhus mellan Luleå och Boden har sjukskö­terskorna fått vara med och påverka sitt arbete redan från början.

Avdelning 48 är ny och personalen fick vara med i planerandet redan från början. Här utförs akuta ballongvidgningar på patienter som drabbats av hjärtinfarkt och utreds kärlkramp och andra hjärt-kärlsjuk­domar med kranskärlsröntgen.

?— Vi diskuterade allt från var vägguttagen skulle sitta till hur vården skulle organiseras. Därför känns det som om det här är «vår» enhet. Vi är måna om varandra och vi är måna om vår verksamhet, säger sjuksköterskan Louise Rörland, som tidigare har arbetat på hjärtintensiven i 13 år.?

Hon är en av det tiotal sjuksköterskor och två undersköterskor som arbetar på avdelningen. De är förstås också påverkade av det allmänna läget på Sunderby sjukhus med slutkörd personal, brist på sjuksköterskor och många stängda vårdplatser. Även avdelning 48 får emellanåt ta emot patienter som egentligen inte hör hemma här. ?

Men det hindrar inte 48:ans personal att känna att deras arbetsplats är speciell, med högt i tak och stark teamkänsla. Samhörigheten är stor och till skillnad från många andra enheter är det här en prioriterad avdelning där det satsas friskt på såväl forskning som teknisk utveckling. Med avancerade röntgenutrustningar och kardiologiska interventionsmetoder krävs att personalen är tekniskt intresserad.

?— Det är nog de flesta av oss. Inom det här området händer det så otroligt mycket nytt hela tiden, vilket gör det så kul att arbeta här, säger sjuksköterskan Anna-Karin Nilsson, som tidigare arbetade 13 år på hia.??

De flesta roterar mellan de nio utredningsplatserna och PCI-labbet där ballongvidgningarna utförs, vilket ger variation i jobbet.?

Anna-Karin Nilsson beskriver en avdelning där tempot är högt men personalen ändå har tid för patienterna. De är noga med att ta rast och övertid förekommer knappt. Däremot har de beredskap i hemmet sex pass på fem veckor, inklusive en helg. Inställelsetiden är 30 minuter.?

En viktig faktor som bidrar till trivseln och sammanhållningen är fredagsfikat som de alla håller hårt på. Anna-Karin Nilsson beskriver det som veckans höjdpunkt. Sjuksköterskorna, undersköterskorna och läkarna turas om att handla allt det goda som ska inmundigas. Även ambulanspersonal som kommer från Piteå eller Kalix för att lämna eller hämta patienter bjuds in till fikat.??

Att det finns mycket arbetsglädje på avdelningen kan nog till stor del förklaras med att personalen känner sig delaktig i de beslut som tas. Stödet från den närmaste chefen, Maarit Kylmämaa, är också avgörande.?

— Hon är inte rädd för att sticka ut hakan och tala för vår sak uppåt i organisationen, säger Louise Rörland.

?Det finns säkert saker som kan förbättras, men båda sjuksköterskorna har svårt att på rak arm nämna faktorer som påverkar vårdmiljön negativt. Kanske skulle lönen kunna vara bättre? Fast så dålig som på många andra arbetsplatser är den inte, medger Louise Rörland. Den högst betalda når upp till 36 000.

PCI-avdelning 48

  • Lönerna för sjuksköterskorna ligger mellan 27 000 och 36 000 kronor per månad.
  • Alla har utbildning i kardiologisk intervention och strålskydd, men bara några få har gått en ren specialistutbildning.
  • Avdelningen har elva sjuksköterskor, en röntgensjuksköterska och två undersköterskor.
  • Sjukfrånvaron var förra året 0,34 procent de första 14 dagarna. Ingen var långtidssjuk.
  • I början av maj öppnas ännu en enhet, för dem som behöver pacemaker.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida