Student

Här säkrar de trygg arbetsmiljö för studenter på vfu: ”Vi lär oss att prioritera och ha en helhetsbild”

Här säkrar de trygg arbetsmiljö för studenter på vfu: ”Vi lär oss att prioritera och ha en helhetsbild”
Sjuksköterskestudenterna Palak Preet, Nanna Nissar Borg, Veronica Strömberg och Elina Salo jobbar i team under vfu:n på Medicinavdelning 2. Foto: Per Bengtsson.

Stress, psykisk ohälsa och handledare som inte hinner med sitt uppdrag. Det är några problem som uppmärksammas i senaste vfu-rapporten från Vårdförbundet Student. På Lasarettet i Enköping säkras en lugn arbetsmiljö. Här har de blivande sjuksköterskorna en särskild expedition och omvårdnadsansvar för ett fåtal egna patienter.

Ronden är nyss avslutad när Veronica Strömberg loggar in på datorn vid sin arbetsplats för att uppdatera sig kring antibiotikan som patienten ska ha klockan elva. Hon skriver ut en etikett med streckkod och går bort till läkemedelsrummet i slutet av korridoren för att blanda rätt dos.

– En del av våra äldre har många olika mediciner och vi är noga med att ge dem på fasta tider, förklarar hon medan utrustningen radas upp på arbetsbänken.

Sjuksköterskestudenten Veronica Strömberg i läkemedelsrummet. Foto: Per Bengtsson
Veronica Strömberg och studentkollegorna i Enköping är noga med att ge läkemedel på fasta tider. Foto: Per Bengtsson

I bakgrunden övervakar handledaren Michaela Nevelius proceduren.

– Glöm inte att hålla dig under fläkten, påminner hon vänligt.

Det är förmiddag på Medicinavdelning 2 vid Lasarettet i Enköping. Veronica Strömberg är en av fyra sjuksköterskestudenter från Uppsala universitet som är på fem veckors verksamhetsförlagd utbildning här. På en whiteboard i deras gemensamma kontor står vilka salar de ansvarar för, och information om patienterna.

– Vi fokuserar först och främst på våra egna, men hjälps åt som ett team, förklarar Veronica Strömberg som går fjärde terminen.

Vfu som strävar efter autenticitet

Vfu-konceptet ”Studentsal” har funnits på Lasarettet i Enköping i tolv år och är utformat för att uppnå autenticitet, det vill säga att praktiken är så lik en sjuksköterskas verkliga arbetssituation som möjligt. Lärandet utgår ifrån ett begränsat antal patienter och deras specifika behov och problem. Tillsammans med handledare och övriga yrkesgrupper får studenten fördjupa sina kunskaper och sin förståelse utifrån just de patientfallen.

– När man upplevt och erfarit ett sjukdomstillstånd så känner man igen det nästa gång. Det är så man utvecklas som sjuksköterska, säger Kerstin Lugnet som är universitetsadjunkt och vfu-kursledare.

För de studenter som går termin tre, och tidigare enbart gjort vfu inom primärvården, är det här ofta första gången som de träffar en individ som är allvarligt sjuk, påpekar hon.

Sjuksköterskestudenten Veronica Strömberg stämmer av med sin handledare Michaela Nevelius. Foto: Per Bengtsson
Veronica Strömberg stämmer av med handledaren Michaela Nevelius, som har gott om tid för studenterna. Foto: Per Bengtsson

– Många är vettskrämda i början: ”Ska jag ta en patient helt själv?!” Men från tredje veckan och framåt känner de flesta sig trygga. Vi ser att de blir självständiga mycket snabbare än vid traditionell handledning av typen ”mästare-lärling” där man följer efter och tittar på.

Praktik fyra dagar i veckan

Studenterna är uppdelade i par som tillämpar peer learning, där de utvecklas tillsammans och lär av och med varandra. Arbetsveckan pågår måndag till torsdag, endast dagtid, och två olika handledare finns tillgängliga två dagar var.  

Passet börjar kvart i sju med avrapportering från nattpersonalen. Därefter besöker studenterna sina patienter för att kontrollera vitalparametrar och samtala om deras tillstånd. Klockan åtta ges första omgången mediciner. Därefter sker rond, journalföring, provtagning, uppföljning och ytterligare administrering av läkemedel. Kvart i tre hålls möte och avrapportering till kvällsskiftet. Vid halv fyra stämplar de ut.

Tavla över vilka patienter varje student ansvarar för. Foto: Per Bengtsson
På tavlan står vilka patienter varje student ansvarar för. Foto: Per Bengtsson

– Vi lär oss att prioritera arbetsuppgifter, ha en helhetsbild och tränar mycket på praktiska moment. Det svåraste hittills har varit journalen – att hitta rätt rubriker och formulera sig kortfattat så att det inte blir en uppsats som beskriver hela patientens liv och sjukdomshistorik, säger Veronica Strömberg.

Varje termin gör 60 sjuksköterskestudenter vfu på Lasarettet i Enköping. 24 av dem får möjlighet att göra sin praktik på studentsal. Många är beredda att pendla för att ta del av den populära modellen, berättar Kerstin Lugnet.

Studenterna uppskattar att ha egen expedition

Enligt Vårdförbundet Students senaste vfu-rapport, som presenterades nyligen, vittnar många om brister i arbetsmiljön under praktiken. Var tredje student uppger att de ”alltid” eller ”ofta” känt ohälsosam stress. För två tredjedelar (67 procent) har den psykiska hälsan påverkats negativt under vfu:n.

Sjuksköterskestudenterna Helmbold Öhling och Minette Halexander sitter sida vid sida vid ett skrivbord. De tycker att arbetsmiljön under praktiken är lugn.
Mimmi Helmbold Öhling och Minette Halexander tycker att arbetsmiljön under praktiken är lugn. Många andra känner ohälsosam stress under vfu:n, enligt en ny rapport. Foto: Per Bengtsson

Mimmi Helmbold Öhling och Minette Halexander är kurskamrater till Veronica Strömberg och gör sin studentsalspraktik på Medicinavdelning 1. De beskriver arbetsmiljön som lugn. Särskilt uppskattar de att ha ett eget arbetsrum.

– Det är lättare att prata med varandra här än när man sitter på en expedition med de ordinarie sjuksköterskorna. Då kan det till exempel vara stressande att inte ha en egen dator utan dela med andra, säger Mimmi Helmbold Öhling.

Om arbetsbelastningen och ansvaret känns för tungt uppmanas de att lämna över uppgifter till handledaren eller andra kollegor.

– Men det har inte hänt oss hittills. De som fördelar patienterna vet ju vilka salar vi har och lägger kanske inte de allra svårast sjuka där.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida