Hårdnat klimat påverkar uppdraget
Trots att förtroendevalda inom Vårdförbundet känner ett stort förtroende från medlemmarna upplever 43 procent att uppdraget har blivit tuffare. Orsaken är en förändrad inställning hos arbetsgivarna.
Det senaste året har flera personer hört av sig till Vårdfokus och berättat om ett allt hårdare klimat för förtroendevalda inom Vårdförbundet. Enligt vittnesmålen har repressalier och aktiva försök att hindra fackligt arbete blivit en del av vardagen. ?
För att utforska saken närmare skickade Vårdfokus ut en enkät till 400 slumpmässigt utvalda förtroendevalda med frågor kring hur de upplever det fackliga uppdraget.?
Resultatet av vår undersökning ger en vidgad bild. En majoritet av de svarande, 55 procent, upplever nämligen att förtroendeuppdraget har fått arbetsgivaren att se mer positivt på dem som medarbetare. Man får en möjlighet att visa samarbetsförmåga, ledaregenskaper och engagemang. Eller som en av svarspersonerna uttrycker det:?
— Jag är kompetent och ifrågasätter saker, dessutom får jag med mig alla. ?
Ytterligare en positiv aspekt är att hela 86 procent av de förtroendevalda känner ett stort förtroende från kolleger på arbetsplatsen.?
Men undersökningen bekräftar också att uppdraget som förtroendevald har blivit allt hårdare de senaste åren, 43 procent anser det. Inom kommuner och den privata sektorn är det något bättre, medan 48,7 procent av de förtroendevalda inom landstingen anser att det blivit tuffare. ?
Många hinner helt enkelt inte med uppdraget. Hela 63 procent svarar att de endast ibland har möjlighet att använda arbetstid till fackliga frågor och 40 procent anser att det har blivit allt svårare under deras tid som förtroendevald. Särskilt svårt verkar det vara inom kommuner och landsting.??
För att över huvud taget hinna med det allra viktigaste tvingas 61 procent av alla svarande att varje vecka utnyttja några timmar av sin fritid. ?
— Det har blivit allt svårare att få tid att utföra uppdraget eftersom det måste kombineras med ordinarie arbetsuppgifter. Ersättare sätts sällan eller aldrig in då jag är borta på utbildning eller uppdrag, säger en av de förtroendevalda.?
Utvecklingen är allvarsam med tanke på att en facklig förtroendevald enligt förtroendemannalagen har rätt till den ledighet som uppdraget kräver. Samtidigt får ledigheten inte ha större omfattning än vad som är skäligt med hänsyn till rådande förhållanden. Arbetsplatser med låg grundbemanning har därmed sällan möjlighet att avvara personal som behöver tid för fackligt arbete.
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tror att bristande kunskap hos arbetsgivarna om vilka rättigheter de förtroendevalda har kan vara en bidragande orsak till att man ibland säger nej.?
— I de fallen behöver vi vara ett tydligare stöd för våra förtroendevalda när det gäller att hävda den rätten, säger hon.?
Förtroendevalda bidrar till verksamheten på en arbetsplats genom sina kunskaper inom arbetsrätt och arbetsmiljö. Trots engagemanget i dessa frågor upplever 52 procent att deras lön inte har påverkats över huvud taget. Dessutom anser 12 procent att deras fackliga engagemang till och med har bestraffats genom en sämre löneutveckling än kollegernas. ?
Arbetsgivarens inställning avspeglas också i att hälften av de svarande endast ibland får ta del av ledningens planer och idéer innan beslut fattas. Inte minst vid förändringsarbeten riskerar den förtroendevalda att uppfattas som obekväm, vilket kan förklara varför 57 procent anser att de endast i viss mån kan framföra kritik till ledningen. ?
— Ibland är det svårt för ledningen att särskilja mig som person och som förtroendevald. Det uppfattas ofta som att jag personligen påtalar brister. Det finns också mycket okunskap om arbetsmiljölagen hos chefer vilket gör att jag blir ett ”hot” som ibland har mer kunskap, säger en av dem som svarat på vår enkät.??
De förtroendevalda upplever också att det fackliga engagemanget på den egna arbetsplatsen är relativt lågt och att många medlemmar är missnöjda med Vårdförbundets insatser. Det lämnar den förtroendevalda med ett stort ansvar att bära i många frågor och en stor del upplever att de får ta emot kritik som skulle ha riktats mot arbetsgivaren eller förbundet. Samtidigt är många förtroendevalda relativt nöjda med det stöd och den utbildning som Vårdförbundet erbjuder, men flera skulle vilja ha mer av den varan.?
Sineva Ribeiro berättar att förbundet just nu håller på med ett förändringsarbete som ska skapa en bättre framtida organisation. Utgångspunkten är 13 kvalitetskriterier som har delats in under rubrikerna kollegial mötesplats, demokrati, påverkan och medlemsstöd. I det arbetet ingår att beskriva uppdraget som förtroendevald.?
— Där ska vi redogöra för vad utbildningarna till förtroendevalda behöver innehålla. Vi håller även på med en plattform på webben för att öka stödet i vardagen till våra förtroendevalda, säger hon.