Här får alla tid att växa in i yrket

Här får alla tid att växa in i yrket
”Andas ut!” Malin Grahn visar hur Sophie Haga ska göra. Kollegan Eva Jones håller sig i bakgrunden. Foto: Tomas Ohlsson

Som många andra nya barnmorskor tvekade Malin Grahn inför att börja på förlossningen. Stressen och kraven avskräckte, tills hon hörde talas om introduktionsprogrammet på Sahlgrenska sjukhuset.

Inne på sal fem går spellistan från den blivande storasysterns födelse på repeat. Vattnet gick sent i går kväll och nu ligger Sophie Haga på sängen och försöker vila lite mellan molvärkarna. Nere vid fotänden sitter maken Jonas Lindh på en pilatesboll och masserar Sophies fötter.

Malin Grahn som just har tagit över efter nattpersonalen kommer in på rummet för att se hur familjen har det. Det är hennes fjärde vecka på avdelningen och allra första jobb som barnmorska.

Malin Grahn lägger händerna på Sophies runda mage. Barnet har en bit kvar innan huvudet är nere i förlossningskanalen. Även om värkarna inte hunnit bli kraftfulla än är Malin medveten om att det kan vända snabbt. Omföderskor kan man aldrig lita på, det fick hon lära sig under barnmorskeutbildningen.

— Fast du ska alltid lita på en omföderska om hon säger att nu kommer barnet! Då kommer barnet, säger Eva Jones när de ses inne på expeditionen en stund senare.

Med sina trettio år som barnmorska är Eva Jones en av de mest erfarna på avdelningen. Hon är också mentor i introduktionsprogrammet för nya barnmorskor. För Malin Grahn betyder det att hon alltid har en trygg kollega till hands att bolla sina funderingar med och tanka erfarenhet ifrån.

— Jag reflekterar med mig själv hela tiden och det är så skönt att veta att det alltid finns någon som jag kan fråga. Även om jag jobbar själv så känner jag mig aldrig ensam, säger Malin.

Att Malin hamnade på förlossningen är hon själv lite förvånad över. Förlossningen har under de senaste åren gått från att vara den populäraste arbetsplatsen till att ratas av allt fler nyutbildade barnmorskor. Den tuffa arbetsmiljön, stressen och risken att bli utbränd gör att de i stället väljer arbetsplatser med bättre förutsättningar att komma in i yrket i lugn och ro.

Men Malin ville arbeta med unga och sexuell hälsa, helst förebyggande och gärna utomlands. Så sedan slutet av januari är hon en av de 32 nyanställda barnmorskor som går introduktionsprogrammet på Sahlgrenska universitetssjukhuset, en chans hon inte kunde missa.

I dag får alla nya barnmorskor på förlossningskliniken förlängd introduktion, från två veckor till tre månader. Under den perioden går de utöver den ordinarie bemanningen och har bara hand om en födande kvinna i taget. Dessutom har de mentorer på alla pass och en dag i veckan är schemalagd för reflektion och studier.

Intresset för att vara mentor har varit stort bland de erfarna kollegerna. Eva Jones tycker att det har betytt en hel del också för hennes egen utveckling.

— Jag tycker det är så roligt och känner att jag lär mig nya saker hela tiden. De nya har ju lärt sig en massa saker som vi också har användning av.

Upphovskvinnan till modellen heter Maria Sahlin. Våren 2016 arbetade hon som om- vårdnadschef på förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och varje gång hon såg en ny kollega ta en omväg förbi förlossningen knep det i hennes barnmorskehjärta. Hon bestämde sig för att göra något åt saken.

Maria Sahlin skissade ihop en projektplan som fick namnet Trygg inskolning till barnmorskeyrket och skickade den till Sveriges kommuner och landsting, SKL, som satt på den så kallade förlossningsmiljarden. Med medel från den kunde hon erbjuda nya barnmorskor tre månaders introduktion utan att det kostade kliniken en enda krona.

Modellen blev snabbt uppskattad i Stockholm och när Maria Sahlin tog jobbet som enhetschef vid Östra sjukhuset i Göteborg åkte projektet med i flyttlasset. I dag har sjukhuset gjort det långa introduktionsprogrammet till sitt eget och sedan starten i december 2017 har drygt 50 nya barnmorskor rekryterats.

Modellen har också fått luft under vingarna och startats bland annat i Varberg och Halmstad.

— Det är en win-win-situation för alla parter. Vi får vi trygga barnmorskor snabbare och kolleger som vill stanna kvar på förlossningen. Även om introduktionen tar lite längre tid så måste vi tänka på framtidens kompetensförsörjning, säger Maria Sahlin.

Hon har märkt att det ibland kan vara svårt att gå från introduktion till att jobba helt självständigt, något som de nya barnmorskorna själva lyfter fram. Men det här handlar inte om en förlängd utbildning — barnmorskorna jobbar direkt under förutsättningar som får dem att växa in i den nya rollen. Även om de bara fokuserar på en patient förväntas de börja glänta på dörren och se vad som händer runt omkring mot slutet av introduktionen.

Ute i korridoren vaggar en nyförlöst mamma fram med strålande, stolt blick och ett litet knyte i sin famn. Det börjar närma sig lunchdags och i personalrummet plingar mikrovågsugnen när matlådorna värms. Men Malin Grahn får äta lite senare. Inne på rum fem har det värkstimulerande droppet som Sophie Haga fick för ett par timmar sedan haft en rasande effekt. Det är dags att krysta och Eva Jones kommer in som ”barnmorska nummer två”. Klockan 13.12 föds Sophies och Jonas andra dotter.

TRE RÖSTER OM ATT VARA NY

Maria Modig
Introduktionsbarnmorska
— Under utbildningen fick man höra att första året på förlossningen kommer bli det värsta i ditt liv. En barnmorska berättade till och med att hon önskat att spårvagnen skulle köra på henne på vägen till jobbet. Hur peppad blir man då?
— Jag har jobbat 16 år som intensivvårdssjuksköterska och är van att handleda, nu är det tvärtom. Det är jobbigt, men jag passar också på att njuta av den här perioden. Att få lära i sin egen takt och stegvis bli tryggare är lyxigt.

Samira Osman
Barnmorska sedan ett år
— Jag var en av de första som gick introduktionsprogrammet och mot slutet av tiden kände jag mig trygg. Rutiner, PM och dokumentation blev man väldigt duktig på ganska snabbt och man hann läsa in sig på områden man inte hunnit fördjupa sig inom under utbildningen. Men det var inte bara programmets förtjänst utan alla kolleger som hjälpt till att skapa denna trygghet.

Eva Jones
Barnmorska sedan 30 år
— När jag kom ut som ny barnmorska var det bara att kasta sig in i jobbet. Men vården var också annorlunda då, inte alls samma stress. Kvinnorna kom in på förlossningen och överlämnade sig och barnet i personalens vård. I dag är kvinnan och partnern delaktiga på ett helt annat sätt och har helt andra förväntningar på oss, men det är också mycket roligare.

Så fungerar Sahlgrenskas modell för introduktion

  • Introduktionsbarnmorskan ingår inte i den ordinarie bemanningen och får aldrig ersätta sjukfall eller rycka in för att lösa schemaluckor.
  • Personalen avlastas eftersom det blir en kvinna mindre att fördela på de andra barnmorskorna.
  • Inga nya barnmorskor börjar på förlossningen under sommaren. De som slutar utbildningen i juni får jobba på BB de första månaderna.
  • Fram till år 2020 drivs projektet med medel från SKL. Sedan är tanken att det ska vara en del av verksamheten.
  • Under våren utvärderar ett par barnmorskestudenter programmet i sin magisteruppsats.

Detta får nya barnmorskor:

  • Mentor på varje pass.
  • Gå utöver ordinarie bemanning i tre månader.
  • En födande i taget.
  • Schemalagd reflektionsdag varje vecka med tid för yoga, studier och handledning.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida